Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Woonadviseur Ouderen 55plus: wegwijs in comfortabel ouder worden

Woonadviseur Ouderen 55plus: wegwijs in comfortabel ouder worden

Dat er woningnood is onder studenten weten we, maar hoe zit het eigenlijk met senioren die oud willen worden hun eigen huis? Of moeten verhuizen naar een kleinere woonruimte? Vanaf maandag 8 april kunnen Utrechters van 55 plus met deze vragen terecht bij Woonadviseur Ouderen 55plus. De woonadviseur werkt in opdracht van de gemeente en het doel is om ervoor te zorgen dat senioren in een huis kunnen wonen die bij aan hun behoeften voldoet. Ook kan het zorgen voor een betere doorstroom in de huizenmarkt.

De Woonadviseur Ouderen 55plus is al sinds 2013 actief, in het begin lag de nadruk vooral op het adviesgeven bij verhuizen naar een kleinere woning voor mensen die in een groot huis wonen (vanaf 3 slaapkamers). Afgelopen maandag is er een nieuwe site gekomen en gaan ze dus ook iets anders te werk. Nu kunnen mensen ook terecht met vragen over het verbouwen van de huidige woning om hem passend te maken voor ouderen en nu kunnen ook mensen met een iets kleiner huis terecht.

Alice Kuijpers die werkt als woonadviseur geeft aan dat communicatie tussen verschillende partijen belangrijk is, “Informatievoorziening, doorverwijzing en begeleiding is belangrijk voor mensen om te weten waar ze aan toe zijn.” De woonadviseur werkt in opdracht van de gemeente en verschillende woningcorporaties.

De gemeente merkt dat steeds meer mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Wel brengt dat problemen met zich mee, het kan ervoor zorgen dat starters op de woningmarkt moeilijker aan een huis kunnen komen omdat ze nog worden bezet door ouderen. Als ouderen verhuizen door advies van deze woonadviseur komt er dus meer plek voor deze starters.

Over de auteur

Maroa Oedai

Ik ben Maroa Oedai, een 18-jarige eerstejaarsstudent Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, afkomstig uit het prachtige Goes in Zeeland. Op dit moment woon ik in Rotterdam. Journalistiek boeit mij vanwege mijn liefde voor schrijven, onderzoeken en het leggen van verbindingen met mensen. Het onthullen van wat verborgen is, het aan de kaak stellen van onrecht en het brengen van de waarheid op een objectieve manier vormen voor mij de drijvende kracht achter mijn passie voor dit vak. Als journalist-in-opleiding ben ik vastbesloten om deel uit te maken van eerlijke en nauwkeurige berichtgeving in dit snel veranderende medialandschap, met name op sociale media, waar veel jongeren hun informatie vandaan halen. Ik zou graag een verandering in gang willen zetten.