Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Minder fietsers in binnenstad door minder veilige fietsenstallingen

Minder fietsers in binnenstad door minder veilige fietsenstallingen

Doordat mensen steeds minder veilig hun fiets kunnen stallen in de binnenstad, vertrekken er minder mensen naar het centrum met hun fiets. Zij kiezen eerder of voor andere vervoersmiddelen omdat zij het gevoel hebben dat de stallingen minder veilig worden. Er is nog wel vertrouwen, maar steeds minder.

Waar tien jaar geleden er steeds meer vertrouwen in de fietsenstallingen in de binnenstad en op het Centraal Station kwam, is dat de laatste paar jaren bij beiden gedaald (zie de grafieken hieronder). Eerst steeg het vertrouwen langzaam naar ongeveer 80 procent buiten het station om en naar bijna 90 procent op het station. Nu is er in de laatste jaren een omslag gekomen waardoor het vertrouwen buiten het station om is gedaald naar 75 procent en op het station naar 82 procent (cijfers Utrecht-monitor). Hoe komt dit en wat is het gevolg?

Tekst gaat verder onder de grafieken.

Max Hoetjer (26) woont iets buiten de binnenstad en ging vroeger geregeld op zijn fiets naar de binnenstad toe, hij is van die gewoonte afgestapt want hij vertrouwt het niet altijd meer. “Ik ben sinds 2020 meer dan 4 fietsen kwijtgeraakt in de binnenstad, twee daarvan in een fietsenstalling, twee daarvan had ik gewoon op straat vast gezet”, aldus Hoetjer. “Niks is vervelender dan een fiets kwijt raken, dus dan loop ik of pak ik de tram liever, duurt soms iets langer, maar zorgt ook voor minder gezeik.” Hoetjer is niet de enige die minder snel de fiets pakt, bij een onderzoek van Utrecht-monitor is te zien dat steeds minder mensen procentueel gezien de fiets pakken. Waar in 2018 nog 60 procent de fiets pakte als vervoersmiddel, is dat in 2023 nog maar 55 procent (zichtbaar in de grafiek hieronder).

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Hoe het komt dat deze ontwikkeling plaatsvindt is niet alleen te duiden op de, voor het gevoel van de mensen, onveiligere fietsenstallingen. Raymond Oostwegel, fietsroute ontwerper en secretaris van de Fietsbond regio Maastricht en Heuvelland, denkt ook dat het ligt aan de mogelijkheden van het stallen van een fiets. Oostwegel zijn expertise ligt onder andere bij de bereikbaarheid van binnensteden en hem valt op dat Utrecht binnenstad wel goed te bereiken, maar dat er niet altijd stallingsplekken zijn. “Utrecht Centrum is allemaal erg krap en klein, hierdoor kan je het goed bereiken met de fiets, echter zijn er daardoor wel geringe plekken waar je jouw fiets kan stallen. De stallingen zijn daardoor vaker overvol, wat misschien een reden kan zijn dat mensen hun fiets kwijt raken”, vertelt Oostwegel.

Oostwegel denkt dat deze trend zich de komende jaren nog wel kan doorzetten in Utrecht. “Ik snap wel dat mensen minder snel de fiets pakken naar het centrum, als mensen er net zo snel kunnen komen op een andere manier en niet het risico lopen hun fiets kwijt te raken, dan is dat een makkelijke keuze.” Wel wil hij ze aanraden te blijven fietsen, al ziet hij ook in dat het fietsen niet enorm afneemt. “Ondanks dat nog steeds 55 procent van de mensen hun fiets pakt naar het centrum, raad ik iedereen aan dit meer te doen. Het is makkelijk en gezond, daarboven is het een stuk beter voor het milieu.”

Verantwoording grafieken:
De gegevens uit de grafieken zijn afkomstig van de website Utrecht-monitor.nl. Hier doen ze jaarlijks onderzoek naar hoe mensen zich begeven naar de binnenstad en hoe veilig mensen de stallingen vinden, verder onderzoeken zij nog veel meer andere dingen ook. Zij doen dit jaarlijks en constant waardoor de gegevens accuraat en up-to-date zijn. Hierdoor vertrouwen wij deze gegevens ook en kan je alles van hun onderzoekswijze op de website vinden.

Over de auteur

Pieter Dhuyvetter

Pieter Dhuyvetter (1998) is een beginnend student bij de School van Journalistiek. Deze geboren en getogen Amsterdammer wil zich ontwikkelen als journalist op het gebied van sportjournalistiek en het maken van documentaires en reportages. Verder kan je hem vaak in de avonden vinden als barman bij Café Thuys.