Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Klimaatbewust op reis wordt op vakantiebeurs gestimuleerd met duurzaamheidsroute

Klimaatbewust op reis wordt op vakantiebeurs gestimuleerd met duurzaamheidsroute

De één ziet een trip naar Zuid-Afrika zitten, de ander wil liever naar Amerika of Azië, maar door het huidige klimaat moet er rekening gehouden worden met de CO2-uitstoot. Daarom is er op de vakantiebeurs in Utrecht een duurzaamheidsroute gecreëerd om aan te tonen dat zelfs zulke verre reizen nu ook klimaatbewust gemaakt kunnen worden.

Op de jaarbeurs in Utrecht centrum is alles van top tot teen opgemaakt om een zo aantrekkelijk mogelijke vakantie voor de bezoeker neer te zetten. Vrolijke en zomerse muziek wordt op speakers afgespeeld en stands proberen met cultuurelementen van hun land voor een goede indruk bij toekomstige vakantiegangers te zorgen. Twaalf hallen zijn van begin tot eind gevuld met de enthousiaste bezoekers. Ze lopen rond met tassen vol aan eten, reisgidsen, flyers en meer spullen aangeboden bij de stands van reisorganisaties. Tussen de chaos van stands en bezoekers is er op de vakantiebeurs ook een duurzaamheidsroute uitgestippeld. Bezoekers kunnen deze bewust volgen als ze behoefte hebben om te kijken naar een klimaatvriendelijker alternatief voor de reis die zij willen maken.

‘Het is dit jaar de tweede editie en we hebben vorig jaar ook bedacht om onze bezoekers veel verschillende soorten duurzame reizen aan te bieden.’ zegt Elsje van Vuuren, senior communicatieadviseur bij de Jaarbeurs. ‘Wij vinden het heel belangrijk vanuit de organisatie om bezoekers te inspireren met wat er allemaal mogelijk is op gebied van zo min mogelijk impact maken en goed op reis kunnen gaan.’ het is niet gek dat er bij de vakantiebeurs aan duurzame reisopties is gewerkt voor de bezoekers, want uit onderzoek (NBTC) blijkt namelijk dat vakantie in eigen land steeds minder geliefd is en dat mensen massaal weer naar het buitenland willen. ‘Je merkt dat Europese reizen wel in trek zijn. Veel mensen willen ook wel weer op vakantie met het vliegtuig, maar zijn zich wel bewust van treinreizen. Al wordt er van het laatste alternatief nog niet genoeg gebruik gemaakt.’ aldus Elsje.

Er zijn diverse routes te volgen, waaronder dus de duurzaamheidsroute. De vakantiebeurs bestaat uit twaalf grote hallen die helemaal vol staan met opgemaakte stands, hierdoor kan het volgen van de route zonder handleiding nog best lastig zijn. ‘Als mensen hier zonder plan naartoe komen is het soms zo veel informatie en je merkt dat je hen gewoon een handvat wil bieden.’ daarvoor is een speciale Jaarbeurs Live-app gemaakt, geeft Elsje aan. ‘Via dat systeem kunnen we ook juist mensen laten zien wat de duurzaamheidsroute is en laten volgen.’ de app helpt de bezoekers op de beurs met het volgen van de route door de hallen heen naar de juiste stands zonder te veel afleidingen. De betreffende stands worden herkend door middel van grote groene stickers waar ‘duurzaamheidsroute’ op staat. Hiermee kunnen bezoekers die de route volgen de stand goed herkennen, maar zo kan ook de onwetende bezoeker hierdoor geïntrigeerd raken en blijven staan voor met een van de medewerkers bij de stands om te vragen wat zo’n duurzame reis precies inhoudt.

Elke reisorganisatie die meedoet aan de duurzaamheidsroute zorgt op hun eigen manier voor een klimaatbewuste reis. Zo biedt reisorganisatie Little America reizen aan in de Verenigde Staten en Canada, al moet daar wel eerst naartoe gevlogen worden en is dat niet bepaald milieubewust. Sanne, medewerker bij de stand voor Little America, kan op deze drukke vrijdagmiddag tussen alle rumoer van de bezoekers door, met veel enthousiasme vertellen waarom de reizen dus wel degelijk klimaatbewust zijn. ‘We werken met de meest nieuwe auto’s, die het minste uitstoot hebben. Daarnaast gaat er van elke reis die er bij ons geboekt wordt een deel naar duurzaamheidsprojecten.’ zo vertelt Sanne dat ze nu bezig zijn een project voor het maken van schonere en nieuwere ovens voor de lokale bevolking in Indonesië zodat er minder uitstoot in de lucht komt wanneer zij gebruik maken van hun ovens. Haar collega bij de stand, Youri, legt vervolgens vriendelijk uit waarom ook de werkelijke reis milieubewuster is gemaakt. ‘Bij de accommodaties kijken we ook wel naar hun duurzaamheid en om de cultuur te behouden wat meer met de lokale mensen te werken. We willen vooral dat onze accommodaties duurzaamheid uitstralen en duurzaam zijn.’ aldus, een enthousiaste Youri en Sanne over de duurzaamheid van hun georganiseerde reizen.

Er zijn naast Little America nog zeventien andere reisorganisaties op de vakantiebeurs die meedoen aan de duurzaamheidsroute. Dit mogen die organisaties niet zomaar, ze moeten er namelijk een Travelife Partner-certificaat voor krijgen. Dit krijgen de reisorganisaties door te voldoen aan een certificeringsprogramma voor duurzaam toerisme van Travelife wat wereldwijd erkend is. Wanneer ze hieraan voldoen mogen reisorganisaties zoals Little America en de zeventien anderen meedoen aan de duurzaamheidsroute en klimaatbewuste reizen aanbieden. Zo voelt die vliegreis voor de vakantiegangers toch wat minder slecht!

Luister naar hoe Lotte Schouten de duurzaamheidsroute op de vakantiebeurs beloopt en hoe zo’n route in zijn gang gaat.

Over de auteur

Mila Lynn Siccama

Mijn naam is Mila, geboren in 2003 te Harderwijk. Al van kleins af aan ben ik gek op lezen en sport. Natuurlijk sport ik zelf veel, maar het kijken van voetbal, tennis en F1 is iets wat altijd mijn volledige aandacht zal hebben. Op dit moment studeer ik Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn doeleinden voor deze studie zijn mij nog onbekend. Het liefste wil ik dit jaar mijn propedeuse halen en vanuit daar verder kijken of mijn toekomst in de journalistiek ligt, of dat ik liever en andere studie wil volgen aan een Hogeschool, of indien mogelijk, aan een Universiteit. Tijdens deze studie ligt mijn focus op het centrum van Utrecht en ben ik enthousiast meer daarover te mededelen.