Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Sfeer “proeven” tijdens vakantiebeurs in Jaarbeurs Utrecht

Sfeer “proeven” tijdens vakantiebeurs in Jaarbeurs Utrecht

Een bezoek aan de Jaarbeurs Utrecht kan best overweldigend zijn. Omringd door verkooplui baan je je een weg door de drukke menigte, langs kraampjes die indringende geuren, kleuren en geluiden afstoten die zich bij je naar binnenwerken en je hoofd vullen met impressies, zoekend naar een plattegrond of een bord dat je vertelt in welke hal je je bevindt. Nee, van een tekort aan prikkels is geen sprake.
Toch wordt er één zintuig over het hoofd gezien. Gelukkig is daar de Foodtour. Voor maar een paar euro extra krijg je toegang tot de kraampjes die je smaakpapillen verwennen met eten van over de hele wereld.

 

Foodtour

In de meeste hallen zijn er wel een paar kraampjes te vinden met een rood, rond bord met de tekst: “Foodtour”. Hier staan mensen van allerlei achtergronden klaar met een pan, bord, schaal of kan om hun cultuur aan je te introduceren op de meest verleidelijke wijze. En als je de borden niet ziet, kan je altijd nog je neus volgen.
Het zijn veel bezochte kraampjes. Er staat altijd wel een kleine groep bezoekers aandachtig te luisteren naar het verhaal achter de lekkernijen.

Neem bijvoorbeeld de Surinaamse kok Patrick, een man die maar al te goed weet hoe hij publiek trekt. Als het sissen van de pan geen mensen naar binnen haalt, dan is het wel de charismatische en levendige manier waarop hij over zijn recepten vertelt. Hij maakt een show van het bereiden van een simpele bami en laat mensen vervolgens proeven wat zojuist in twee minuten voor hun neus in klaargemaakt. Goedkeurende geluiden stijgen na een paar seconden op uit de menigte die zich inmiddels heeft gevormd rond de keuken van Patrick. “Deze pan is te verdelen in vieren voor witte Nederlanders of in tweeën voor Surinamers”, lacht Patrick. De bezoekers verlaten de kraam weer met een warm gevoel, door zowel het eten als de sfeer, en met een handvol nieuwe recepten.

Ook voor de zoetekauwen is er genoeg te proeven, zoals de Litouwse snoepkraam. Hier kan je luisteren naar een vrouw die er duidelijk verstand van heeft. Zo vertelt ze over de herkomst van het lekkers dat voor haar op tafel ligt. Kleine half-chocolade/half-koekjes in de vorm van paddenstoelen, veel voorkomend in Litouwen, opvallend taaie jellybeans, licht bittere kaas en gefrituurde krekels. Over het laatste is ze het meest enthousiast. Krekels zijn zowel duurzaam als gezond, aangezien ze niet veel ruimte in beslag nemen en vol zitten met proteïne. Met een glimlach beschrijft ze hoe de krekels nog minder ruimte vragen wanneer je ze in een doos stopt waar ze hun hele leven niet kunnen vliegen.

Houd je ook van zoet, maar ben je meer van het fruit? Bij de Vox Safari kan je kiezen uit een assortiment van gedroogd fruit en fruitsapjes uit Oeganda. Tour manager Flavia Anek Onen, die de hele dag in een mooie jurk en hoge hakken bij haar kraam staat, is zo gek op het fruit uit haar thuisland dat ze nooit op reis gaat zonder een grote voorraad gedroogde mango, ananas, banaan, jackfruit en meer. Het fruit in de Albert Heijn laat ze liever staan. “It’s just not up to Ugandan standards.” Ook kan ze niet genoeg krijgen van de “Oegandese oliebollen” die haar oma altijd voor haar maakte. De aanstekelijk enthousiaste manier waarop Flavia over haar land en familie praat doet de speciale honing en pindakaas nog beter smaken.

Eten bepaalt de vakantie

Speelt bij het kiezen van de volgende vakantiebestemming het eten een grote rol? Als je twee weken vastzit op een eiland of in een hotel met elke avond een driegangen menu en je lust de lokale keuken niet, heb je toch een probleem. Voor de meeste bezoekers van de vakantiebeurs geldt het wel. Eten is een belangrijke factor in het kiesproces. “Ik eet drie keer per dag, dus als het eten niet lekker is, is er ook niks aan.”
Een ander vindt het ook weer niet zo belangrijk. “Ik zou mijn reis er niet op uitkiezen, maar als ik er eenmaal ben, zal ik het lokale eten wel proberen.”
Bij de kraam van “Patrick’s” twijfelt één vrouw over of ze naar Suriname zou gaan puur voor het eten, maar naast haar staat haar man al te knikken.

Tussen alle vliegmaatschappijen, techbedrijven met nieuwe gadgets, stacaravans met kampeerspullen en overvolle kledingwinkeltjes, is de Foodtour duidelijk een bijzondere niche in de jaarbeurs. Het is er redelijk druk, maar het zijn niet de populairste plekken in de hal. Het kan snel over het hoofd worden gezien. Maar voor de liefhebber maakt het al het verschil.

Verslaggever Indira Khodabaks is op pad gegaan in de Jaarbeurs. Ze is de Foodtour langsgegaan om te kijken hoe belangrijk eten is voor de bezoekers. En ze wil natuurlijk weten hoe alles smaakt, want er wordt volop geproefd.

Over de auteur

Jilles Bilker

Jilles Johannes Bilker (2004) is geboren en getogen in Almere, maar zat op het Geert Groote College Amsterdam, een vrije school. In 2023 is hij verhuisd naar Utrecht om te studeren aan de School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en werd hij lid van het jongerenplatform van de Raad Voor Cultuur. Als kind vond hij taal interessant en wist al snel dat hij iets met schrijven wilde doen. Naarmate hij ouder werd ging hij zich verdiepen in filosofie en journalistiek, met name onderzoeksjournalistiek. Hij heeft een kat, heeft toneelles en drumles gehad, en houdt van sciencefiction.