Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Jacobikerk brengt met ‘Kleinste Kerstfeest’ kerstgedachte op speciale manier over aan kinderen

Jacobikerk brengt met ‘Kleinste Kerstfeest’ kerstgedachte op speciale manier over aan kinderen

Als u niet goed kijkt, dan mist u ze zo. De Jacobikerk in Utrecht heeft voor het tweede jaar op rij de kerststal op een speciale manier verwerkt in de kerk. In plaats van een traditionele kerststal op één plek, heeft de kerk de stal met miniaturen verdeeld over de hele kerk heen. Zo kunnen kinderen op een interactieve manier van de kerststal in de hele kerk genieten.

Bij binnenkomst van de Jacobikerk in Utrecht ziet alles er normaal uit en zou menig mens niet denken dat er een kerststal aanwezig is. Pas wanneer er aandachtig in elke hoek van de kerk wordt gekeken en naast alle pilaren en banken twee keer wordt gecheckt, komen de miniaturen behorend tot de kerststal langzamerhand allemaal tevoorschijn. Dit is allemaal gedaan om de gedachte van kerst op een leuke en interactieve manier over te brengen bij de jongste jeugd. ‘We dachten dus gewoon eens op een wat andere manier toch te laten zien wat wij geloven.’ zegt een enthousiaste Martijn Bac, diaconaal werker bij de Jacobikerk.

De Jacobikerk is niet zelf met het idee van miniaturen gekomen, maar heeft zich laten inspireren door een andere stad. ‘In Leeuwarden zijn er al een soort miniature people door heel de stad waar ze allemaal dingetjes neergezet hebben, die mensen kunnen opzoeken.’, aldus, Martijn. Medewerkers van de Jacobikerk zijn in contact gekomen met de makers van de miniaturen in Leeuwarden en hebben via hen nu miniaturen van de kerststal van jezus door heel de kerst verspreid staan. ‘Het idee van die miniature people wat we daar gezien hebben in Leeuwarden, vonden we heel goed bij kerst passen en bij kerkzijn.’ Op deze manier wordt kerst op een andere manier tentoongesteld geeft Martijn aan.

Medewerkers van de Jacobikerk doen er veel aan om diverse doelgroepen naar zicht toe te trekken, zo is het Kleinste Kerstfeest gecreëerd voor de jongere kinderen, maar daar blijft het niet bij. ‘Achterin de kerk hebben wij iconen nu, dat is meer echt iets voor volwassenen en misschien ouderen.’, aldus, Martijn.

Ook is de Jacobiberk een studentenkerk volgens Martijn, de studenten blijven vaak na hun studietijd nog steeds naar de kerk gaan. ‘Er zijn studenten die op gegeven moment werk vinden en hier blijven wonen in Utrecht en die hier dan blijven.’ De grootste groep kerkgangers is nog aan de jongere kant, hier vallen dus de studenten onder, maar zeker zijn er ook veel jonge gezinnen. ‘Zondags zitten er hier zo’n zeshonderd mensen in de kerk. Het grootste deel is jong of de groep van studenten tot veertig.’

Er is haast geen mens te bekennen in de kerk en daardoor ook muisstil. Dit geeft een kleine jongen (naam onbekend wegens eigenkeuze) de volledige vrijheid om door de kerk te rennen van hoek naar hoek om alle miniaturen te vinden. ‘Ik heb ze bijna allemaal gevonden!’ wordt met volle enthousiasme uitgeroepen. Of de interactieve kerststal van de Jacobikerk een succes is onder kinderen blijkt zo maar van wel.

De interactieve kerststal van de Jacobikerk is nog volledig vrijblijvend te bezoeken vanaf maandag 18 december tot aan woensdag 20 december.

luister naar Lotte haar reportage over het Kleinste Kerstfeest in de Jacobikerk en welk effect dat heeft op de jongste jeugd.

 

 

Over de auteur

Mila Lynn Siccama

Mijn naam is Mila, geboren in 2003 te Harderwijk. Al van kleins af aan ben ik gek op lezen en sport. Natuurlijk sport ik zelf veel, maar het kijken van voetbal, tennis en F1 is iets wat altijd mijn volledige aandacht zal hebben. Op dit moment studeer ik Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn doeleinden voor deze studie zijn mij nog onbekend. Het liefste wil ik dit jaar mijn propedeuse halen en vanuit daar verder kijken of mijn toekomst in de journalistiek ligt, of dat ik liever en andere studie wil volgen aan een Hogeschool, of indien mogelijk, aan een Universiteit. Tijdens deze studie ligt mijn focus op het centrum van Utrecht en ben ik enthousiast meer daarover te mededelen.