Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Horeca in Utrecht lijkt beter te herstellen na de pandemie in vergelijking met andere regio’s

Horeca in Utrecht lijkt beter te herstellen na de pandemie in vergelijking met andere regio’s

Utrecht, the Netherlands - December 31st 2013 : Now under multi year construction this multi image panorama shows the famous Utrecht cathedral in early evening winter light on the last day of 2013. Shops in yellow light, people walking and the Dom tower (domtoren) rising against blue evening sky.

Na de uitdagingen die werden veroorzaakt door de COVID-19-pandemie, lijkt de horeca in Utrecht sterker te herstellen dan in veel andere delen van Nederland. Terwijl veel regio’s worstelen met hoge faillissementscijfers en personeelstekorten, heeft Utrecht een opmerkelijke veerkracht getoond, waarbij het aantal faillissementen in de sector aanzienlijk lager blijft dan elders in het land.

Volgens recente gegevens van lokale autoriteiten en brancheorganisaties blijkt dat de horeca in Utrecht relatief stabiel blijft één derde minder faillissementen dan het jaar daarvoor ondanks de voortdurende uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.

https://go.localfocus.nl/#/visualisation/04976db016efafb1a814705704a1e51aa9b050d6eb0ef9da6eb073fd122d6fbd/

Een factor die mogelijk heeft bijgedragen aan het relatieve succes van de horeca in Utrecht, zijn de inspanningen van lokale bedrijven om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden en de vraag van consumenten. Veel horecazaken hebben innovatieve oplossingen geïmplementeerd, zoals het aanbieden van afhaal- en bezorgdiensten, het creëren van buitenruimtes voor gasten en het organiseren van evenementen in overeenstemming met de geldende gezondheidsrichtlijnen.

Daarnaast lijken bepaalde horecazaken in Utrecht minder te lijden onder personeelstekorten en omzetdalingen dan elders in het land. Gesprekken met lokale ondernemers, waaronder De Beurs en PK, onthullen dat zij relatief stabiele situaties ervaren, zonder grote problemen op het gebied van personeelstekorten of omzetdalingen. Deze zaken hebben zich kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden en hebben manieren gevonden om hun bedrijfsvoering effectief te beheren, zelfs te midden van de uitdagingen van de pandemie.

“Hoewel het afgelopen anderhalf jaar zeker uitdagend is geweest, zijn we erin geslaagd om ons aan te passen aan de nieuwe realiteit en onze activiteiten voort te zetten op een manier die zowel veilig als winstgevend is,” zegt Theo Burger eigenaar van De Beurs. “We hebben geluk gehad met een toegewijd personeelsbestand en een loyale klantenkring die ons heeft gesteund tijdens deze moeilijke periode.”

De situatie in Utrecht staat in schril contrast met die in sommige andere delen van het land, waar horecaondernemers worstelen met personeelstekorten als gevolg van een combinatie van factoren, waaronder beperkte beschikbaarheid van arbeidskrachten en veranderingen in migratiepatronen. Dit heeft geleid tot verminderde operationele capaciteit en heeft sommige bedrijven gedwongen hun activiteiten te verminderen of zelfs te sluiten.

“De situatie elders in het land is zorgwekkend, met een aanzienlijk aantal horecaondernemers dat te maken heeft met personeelstekorten en financiële druk,” zegt de manager van PK “We zijn dankbaar dat we in Utrecht een meer stabiele situatie ervaren en we blijven ons inzetten om onze bedrijven succesvol te laten draaien, zelfs te midden van de uitdagingen die nog steeds bestaan.”

Terwijl de horeca in Utrecht nog steeds wordt geconfronteerd met uitdagingen, suggereren de recente cijfers en gesprekken met lokale ondernemers dat de sector hier veerkrachtiger is dan elders. Met een combinatie van aanpassingsvermogen, innovatie en vastberadenheid lijkt de horeca in Utrecht stabiel te blijven

Over de auteur

Annemijn van den Brink

Hallo, ik ben Annemijn van den brink, 18 jaar en kom uit Utrecht. Ik ben eerstejaarsstudent journalistiek en schrijf wekelijks voor svj media. In de toekomst zou ik graag geschiedenis willen studeren, en daarna het liefst te werk gaan als correspondent of schrijven voor het NRC.