Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Praten over geld is voor studenten niet vanzelfsprekend

Praten over geld is voor studenten niet vanzelfsprekend

Bron: Yula Bello

In de lezing Lets talk about…Money Matters gaan studenten met elkaar in gesprek over geld. Ze leren hoe je het beste met geld om kan gaan en krijgen tips van experts. De reeks Lets talk about… helpt studenten met de overgang naar het leven als volwassene.

Woensdag 13 december vond er in De Winkel van Sinkel een lezing plaats over geldproblemen bij studenten. De lezing is georganiseerd vanuit de Hogeschool Utrecht door het platform Podium. Hij was in het Engels omdat er in de organisatie internationale studenten zitten, en het voor elke student verstaanbaar moet zijn.

Er waren verschillende sprekers, waaronder Evie Pasmans. Zij werkt bij de Geldzaak, een stichting in Utrecht die mensen helpt met hun financiën. ’Vaak zien internationale studenten door de bomen het bos niet meer als ze naar Nederland komen’, aldus Pasmans. ’Ze weten meestal niet of ze belastingaangifte moeten doen of zorgtoeslag kunnen krijgen.’ De studenten bespreken onderling met elkaar met welke thema’s ze het meeste worstelen. Van de sprekers worden vooral financiële tips zoals spaarpotjes bijhouden en aangiftes doen gegeven aan de studenten.

Bij de Nederlandse studenten ziet Pasmans dat ze vooral in de problemen komen met belastingaangiftes. Ze komen pas aan het einde van het jaar erachter dat ze over hun inkomen van freelance bijbaantjes nog veel belasting moeten betalen. Ze moeten door het jaar heen Btw-aangifte doen. Pasmans merkt dat weinig studenten hier onderling over praten en de informatie complexer wordt. Pasmans wil dat er een plek komt waar alle informatie over geldzaken samenkomt en die goed bereikbaar is voor de studenten. Als jongeren problemen hebben met geld, kunnen ze daar moeilijk informatie over vinden en laten ze vaak geld liggen waar ze eigenlijk recht op hebben. ‘Studenten waarvan de ouders in het buitenland wonen kunnen ook niet bij hen terecht voor hulp en lopen daardoor ook geld mis’, legt Pasmans uit.

Pasmans wil vooral aan alle aanwezigen studenten meegeven dat ze belastingaangifte moeten doen. ’Als jij een bijbaantje hebt, variabele inkomsten hebt of niet steeds bij dezelfde werkgever werkt, is de kans heel groot dat je geld terugkrijgt’, zegt Pasmans. ‘Je kan nog tot 5 jaar terug je belastingaangifte doen.’ Organisaties moeten volgens haar meer op elkaar afgestemd worden en meer met elkaar samenwerken, vooral belastingdiensten en gemeentes. Pasmans’ doel van deze avond is om studenten meer comfortabel te maken met het onderwerp financiën en het taboe te doorbreken. Je mag er best over praten. Omdat het een belangrijk onderwerp is waar we dagelijks mee te maken hebben.

De programma coördinator van HU Podium vertelt dat het belangrijk is dat de studenten het onderling met elkaar over geld hebben, zodat bepaalde onderwerpen kunnen worden opengebroken en genormaliseerd. Zeker als het aankomt op geldzaken is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om het daarover te hebben, vandaar dat het publiek hierbij wordt betrokken. Het is volgens de programma coördinator vooral de bedoeling dat de studenten het gevoel krijgen dat ze er samen instaan en het helemaal niet zo gek is om bepaalde onderwerpen aan te durven snijden.

Volgens de twee internationale studenten Corina en Agnes, die medeorganisatoren zijn van dit event, is dit een onderwerp dat bij de studenten heel erg leeft. De overgangsfase van bij je ouders wonen en op de middelbare school zitten, naar dat je op jezelf gaat wonen en studeren is een grote stap. Zeker voor internationale studenten. Volgens Corina wordt dit niet of weinig besproken op scholen. ‘We hebben op de middelbare school nooit les gekregen hoe je het beste met geld om kan gaan.’ De lezing gaat ook heel erg over die overgangsfase van scholier naar volwassene, en hoe je daar financieel het beste mee om moet gaan.

De tip die deze twee studenten willen geven is dat je niet bang moet zijn om hulp te vragen als je het nodig hebt.

Audio door Sofie Bravenboer:

Over de auteur

Yula Bello

Ik ben Yula Bello en ben eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben 18 jaar oud en kom uit Amsterdam. Ik ben nieuwsgierig, sociaal en zit op voetbal. Mijn interesses zijn radio, podcast maken en nieuws presenteren. Ik zou in de toekomst ook graag iets met film doen, ik weet nog niet wat maar daar kom ik in deze studie wel achter. Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik veel met het nieuws bezig ben en graag creatief te werk ga.