Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Hoge uitval tramlijn Utrecht, hindert studenten nog steeds

Hoge uitval tramlijn Utrecht, hindert studenten nog steeds

Tramlijn 22 'Geen dienst'

Je herkent het probleem als student misschien wel, sta je bij Utrecht Centraal te wachten op de tram richting het Utrecht Science Park, valt de tram uit …weer te laat op school. 1 op de 20 trams vielen nog uit in 2022. In vergelijking tot de bus is het uitvalpercentage van de tram met 4,9% veel hoger. Studenten hindert dit helaas nog steeds, vertelt Midas Urling, de voorzitter van VIDIUS. Ook Jaap de Kleine, senior OV-data specialist, maakt dagelijks de reizigersinformatie van het openbaar vervoer en valt het op dat de uitval van de tram hoog is.

Midas Urling, voorzitter van VIDIUS, herkent het probleem maar al te goed. “Heel veel mensen moeten voor hun studie hier zijn. En als er dan heel veel tramuitval is, ja dat is heel hinderlijk voor het studeren. Dat begint met kleine irritaties, maar dat wordt op een gegeven moment structureel vervelend. En als dat echt een groot probleem is, dan wordt ook Utrecht als plek om te studeren ook minder aantrekkelijk.”

VIDIUS is de centrale belangenbehartiger voor iedereen die in Utrecht studeert. Ze komt op voor de belangen van studenten in alle facetten van het leven als student. Bijvoorbeeld op het gebied van studentenhuisvesting, openbaar vervoer of onderwijs.
“We doen best veel met het openbaar vervoer, studenten zijn er heel erg afhankelijk van. Volgens mij is het zelfs de groep die het meest afhankelijk is van het ov. Ze hebben geen auto, dus het is de fiets of de bus eigenlijk, om het even kort te zeggen.”

Data bevestigt de het vaak uitvallen van de tram ook, uit het jaar- en trendrapportage openbaar vervoer door Provincie Utrecht van 2022 is het volgende opgevallen. Op pagina 8 staat een grafiek en daar wordt zowel aan de vervoerder verwijtbare als niet-verwijtbare rituitval opgeteld en weergegeven als percentage van het totaal aan aangeboden ritten. Als je specifiek kijkt naar rituitval bij de trams, kun je van de grafiek aflezen dat 4,9% van de trams van U-OV is uitgevallen in 2022. Dat zijn 1 op de 20 trams. Daarnaast heeft de tram maar liefst 486 miljoen euro gekost.

Helaas na veel mailen en bellen naar Qbuzz en de provincie Utrecht hebben zij geen reactie kunnen of willen geven op de vraag. Wat is de reden dat het uitvalpercentage van de trams in Utrecht zo hoog is? Ze hebben te weinig capaciteit om deze vraag te beantwoorden. Uit het jaar- en trendrapportage openbaar vervoer kunnen we stellen dat dit grotendeels te wijten is aan de genoemde stakingen en de toegenomen personeelstekorten. Ook was er vooral in begin 2022 nog een hoog ziekteverzuim wegens corona. De oorzaak hiervan ligt deels bij hardnekkige problemen met de onder andere de wissels.

Data-analist, Jaap de Kleine, verzamelt deze data elke dag.

Studenten merken de gevolgen van de hoge uitval van de trams, Midas Urling geeft aan dat het hindert. “Een college dat halverwege onderbroken moet worden, omdat er weer een groepje studenten binnenkomt, omdat ze te laat zijn doordat de tram was uitgevallen.” Daarnaast is uiteindelijk de uitval van de tram altijd een mobiliteitsprobleem en dat maakt het wel onaantrekkelijk.”

Hoe kunnen we dit probleem oplossen? “Het is volgens mij nu ook vooral ook een geldkwestie.”, zegt Midas Urling. Het is duur om die tram vaker te laten lopen. Het grootste obstakel is dat het geld kost en het nooit winstgevend zal zijn. Maar je kunt je afvragen of openbaar vervoer een winstmodel moet zijn of een kostenpost.”

Over de auteur

Megan Nuij

Ik ben Megan Nuij, een enthousiast en gedreven journalist. Studerend aan de School van Journalistiek in Utrecht. Geboren in Arnhem (2001), getogen in Huissen en nu woonachtig in Utrecht. In het dagelijks leven ben ik student, doe ik vrijwilligerswerk en vind ik het ontzettend leuk om naar een feestje te gaan. Ik ben ontzettend gepassioneerd over het vak journalistiek en wil dan ook alles uit mijn opleiding halen om een betere journalist te worden. Op dit moment ben ik bezig met het maken van nieuwsitems over Amersfoort en voorheen ben ik vrijwillig verslaggever geweest bij Omroep Lingewaard. Daar heb ik veel geleerd over de basisvaardigheden van de journalistiek en heb ik geleerd om van de kleinste onderwerpen de leukste items te maken. Ik ben altijd nieuwsgierig en geïnteresseerd in heel veel verschillende mensen. Iedereen heeft een verhaal, maar waar zit dat verhaal en waar gaat het over? Dan is aan mij de taak als journalist om dat verhaal te vinden en hier iets moois van te maken. Mijn kwaliteiten liggen vooral bij respectvol zijn, mijn enthousiasme en niet bang zijn. Daarentegen kan ik werken aan mijn kwaliteit van interviewen en de kennis van journalistiek, maar daarvoor zit ik ook op de School van Journalistiek. Je kan mij altijd bereiken via de mail of sociale media en sta open voor alle vragen als je nog meer over mij wilt weten. De komende jaren zal ik veel meer ervaring opdoen binnen de journalistiek en uiteindelijk hoop ik een succesvol journalist te worden. Ik kijk er ontzettend naar uit om veel meer mooie nieuwsitems te maken en interessante mensen te leren kennen.