Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Gemeenteraad Utrecht buigt zich over Overlast Nobelstraat

Gemeenteraad Utrecht buigt zich over Overlast Nobelstraat

Utrecht, 2 november 2023 – De Nobelstraat in Utrecht staat opnieuw centraal in de aandacht van de gemeenteraad, na een motie van Gert Dijkstra (EenUtrecht) over inzet handhavingsmaatregelen aan de Nobelstraat. Wegens een aanhoudende overlast in de straat die de zorgen van bewoners en lokale ondernemers versterkt, moet er een balans komen tussen de wensen van omwonenden en de levendige uitgaanscultuur in de straat.

De Nobelstraat, gelegen in het bruisende centrum van Utrecht, is de afgelopen jaren geconfronteerd met toenemende overlast. Op een drukke uitgaansavond, wanneer de straat gonst van activiteit en opwinding, kunnen sommige jongeren zich ietwat te luidruchtig gedragen. Het geluid van druk pratende menigten en bonkende muziek vult de lucht, en de sfeer is bruisend en levendig. Echter klagen vermoeide omwonenden over de overlast. Ze vragen zich af of de nacht ooit tot rust zal komen, terwijl de stad doorgaat met feesten, en jongeren op zoek gaan naar avontuur.

Gert Dijkstra, fractievoorzitter van de politieke partij EenUtrecht, heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering op 2 november 2023, een voorstel ingediend om ‘extra instrumenten’ te treffen om de situatie in de Nobelstraat te verbeteren. ‘Motie: Inzet handhavingsmaatregelen ter bescherming gezondheid bewoners Nobelstraat’.’ Het voorstel suggereert dat er meer moet worden gehandhaafd bij de horecagelegenheden in de straat en dat in ernstige gevallen zaken zelfs moeten worden gesloten, ‘om actief haar burgers te beschermen tegen gezondheidsschade’, aldus Dijkstra.

Echter heeft het voorstel verdeelde reacties opgeroepen in de gemeenteraad. Annemarijn Oudejans, fractielid van Student & Starter, onderstreept dat de Nobelstraat sinds mensenheugenis altijd al een bruisende uitgaansstraat is geweest, waar het geluid van vertier nooit is weg te denken. Ze benadrukt: ‘Er zijn ook mensen die daar heel erg van genieten.’ Oudejans voegt eraan toe: ‘Mensen hebben ook een beetje knaldrang, studenten zijn net klaar met hun tentamens en willen even de stad in.’

Oudejans benadrukt het belang van het vinden van een evenwicht tussen de wensen van bewoners en de levendige uitgaanscultuur in de straat. Ze waarschuwt echter voor de mogelijke gevolgen van het sluiten van horecazaken, omdat dit zou kunnen resulteren in jongeren die nergens meer kunnen binnenkomen en in plaats daarvan op straat rondhangen, wat op zijn beurt tot verdere overlast kan leiden. ‘Het sluiten van horecazaken kan contraproductief zijn en mogelijk leiden tot meer problemen op straat’, aldus Oudejans. ‘Wij geloven dat er te weinig uitgaansgelegenheden zijn, en dat is een van de redenen waarom we een te grote overlast op de Nobelstraat zien.’

Oudejans benadrukt ook dat er wel gehandhaafd kan worden op bepaalde aspecten, zoals het correct parkeren van fietsen en het optimaliseren van de opstelling van rijen zodat ze zo dicht mogelijk langs de horecazaken staan. Dit zou kunnen helpen om de situatie in de straat te verbeteren zonder de horecaondernemers onevenredig te schaden.

Wethouder Eva Oosters, verantwoordelijk voor onder andere cultuur en evenementen in Utrecht, legt uit dat de Nobelstraat een bijzondere plek in de stad inneemt. ‘De Nobelstraat staat al jaren bekend als een uitgaansstraat, maar tegelijkertijd wonen er ook mensen in de directe omgeving. Het is van cruciaal belang voor het stadsbestuur dat deze twee aspecten op een harmonieuze manier naast elkaar kunnen bestaan’, aldus Oosters.

Luister hier naar het levendige audiointerview van Maroa Oedai in de Nobelstraat.

Gezellige deuntjes en dansende mensen, een rustige avond in de Nobelstraat in het centrum van Utrecht. Hartstikke gezellig toch? Voor omwonenden en politieagenten niet altijd. De gemeenteraad heeft vanmiddag vergaderd over een motie die gaat over de aanhoudende overlast in de Nobelstraat. De horecagelegenheden zouden de bron van dit probleem zijn. Merken de mensen die graag naar deze feestcafé’s gaan, hier iets van? Vinden de mensen dit nodig? Verslaggever Maroa Oedai gaat in de stortende regen op pad om te onderzoeken wat de mensen ervan vinden en wat de kritiekpunten op dit nieuwe beleid zijn.

Over de auteur

Noah van Walderveen

Mijn journalistieke reis begint dit jaar aan de Hogeschool Utrecht, waar ik mij volledig heb gestort op de kunst van het vertellen van betekenisvolle verhalen. Sinds dit jaar woon ik in deze stad, en het bevalt stukken beter dan het boerendorp waar ik in 2003 ben geboren. Eerder werkte ik als vastgoedvideograaf en kreeg ik de drang om zinvollere items te maken, dieper te graven en meer betekenisvolle verhalen te ontdekken. Mijn focus ligt op het vertellen van boeiende verhalen over uiteenlopende onderwerpen. Ik zie het als een uitdaging en een voorrecht om vraagstukken die impact hebben op de samenleving te onderzoeken en onder de aandacht te brengen. Met de binnenstad van Utrecht als huidige hyperlocal richt ik mij nu op het schrijven over actuele gebeurtenissen die hier plaatsvinden. Hier vind je een deel van het werk dat ik maak.