Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Utrechtse taxistandplaats zorgt voor veel problemen

Utrechtse taxistandplaats zorgt voor veel problemen

Al lange tijd zijn Utrechtse taxichauffeurs erg ontevreden over de situatie rondom de nieuwe taxistandplaats. De nieuwe locatie naast het centraal station zorgt voor onveiligheid in het verkeer en slechte business voor de chauffeurs. Na meerdere keren aan de bel te hebben getrokken is de maat nu echt vol. Toch is de oplossing volgens de bestuurders erg makkelijk.

Eenmaal beneden, middels de roltrap is het probleem meteen zichtbaar, er speelt zich een situatie af die tekenend is voor de standplaats. Een taxichauffeur die op de rem moet voor een e-bike die uit de fietsenstalling komt razen.Taxi’s die wegrijden kruisen een fietspad dat uit de fietsenstalling onder het station vandaan komt. Honderden fietsers per dag komen uit de stalling en vanuit het oogpunt van de chauffeur valt maar lastig te zien of er een fietser aan komt. De combinatie van het slechte zicht en het steeds maar stijgende gebruik van e-bikes zorgt ervoor dat de verkeerssituatie ronduit slecht is. “Niet alleen voor ons is het onveilig, maar voor de fietsers is het nog erger”, vertelt Rob Tweehuijzen, taxichauffeur die niet te spreken is over de stand van zaken.

Los van de verkeerssituatie is er volgens de taxichauffeurs nog meer mis met de taxistandplaats. Voor reizigers die uit het centraal station komen lopen is het een grote puzzel om bij de standplaats te komen. Er zijn geen borden of pijlen die wijzen naar de plek tot je er bent aangekomen. Verder biedt de locatie geen voorzieningen voor taxichauffeurs, zoals een kleine overdekking met stoelen. De zelf meegebrachte stoeltjes laten de bestuurders vaak links liggen, aangezien het nu te koud is om even lekker buiten te gaan zitten.

Taxichauffeurs zijn niet de enige die last hebben van de schrijnende verkeerssituatie bij het station. Veel vrachtverkeer en kiss and ride voertuigen moeten ook het fietspad op om zo hun reis te kunnen vervolgen. “Het is afwachten tot het mis gaat (…) We hebben het gevoel dat het eerst mis moet gaan voordat er ingegrepen wordt, terwijl het heel makkelijk kan worden opgelost”, geeft Rob aan. Het ontrafelen van het probleem is al gedaan door de chauffeurs, zij willen weer door de op dit moment afgesloten Spoorstraat heen kunnen. Zo kruisen ze geen fietspaden en zijn ze niemand tot last.

Met deze oplossing zijn de chauffeurs al veelvoud naar gemeentevergaderingen gegaan. Echter, wordt er daar niet veel aandacht aan hun zorgen besteed. “We hebben alternatieven geboden, maar daar wordt niet of slecht op gereageerd.” “De gemeente vertelt ons dat we professionele chauffeurs zijn en dat het daarom wel goed komt.”

Naast contact en geklaag bij de gemeente hebben de chauffeurs van Taxiplatform Regio Utrecht ook contact gezocht met de fietsersbond. Zij zijn op de hoogte van de onvrede en onveiligheid, maar hebben aangegeven dat de gemeente all een beslissing heeft gemaakt en ze daarom niks kunnen doen. Deze reactie zorgde voor veel onbegrip, omdat de fietsersbond volgens de chauffeurs zou moeten opkomen voor de veiligheid en rechten van fietsers. Mocht het toch zover komen dat er een ongeluk plaatsvindt, dan is er binnen Taxiplatform in overleg met juristen afgesproken om de gemeente proberen aansprakelijk te stellen voor het ongeluk.

Over de auteur

Youri Ruinard

Hi, ik ben Youri Ruinard (2005), woonbaar in Ridderkerk. Op de basisschool was ik al bezig met interviewen en schrijven. Mijn interesses in de journalistiek liggen in de (geo)politiek. Ik studeer aan de school voor journalistiek om mijn vaardigheden te verbeteren en naam te maken al journalist. Dit jaar maak ik verslag van al het nieuws in Utrecht centrum.