Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

De buitenwerkers werken gewoon door in de kou: ’’Maar zo koud is het toch niet?’’

De buitenwerkers werken gewoon door in de kou: ’’Maar zo koud is het toch niet?’’

Utrechters hebben hun warme muts opgezet, dikke handschoenen aangetrokken en hun wollen sjaals strakker om zich heen geslagen. Als je buiten over straat loopt, komen de wolkjes uit je mond. Ook is er al een laagje ijs op de Nieuwegracht te zien. Misschien toch kans om te gaan schaatsen deze winter? Zo ziet het eruit als je over straat in Utrecht rondloopt. Ondanks de kou wordt er in de straten van het centrum van Utrecht nog steeds volop gewerkt.

Voor buitenwerkers zijn de werkzaamheden anders wanneer het erg koud is, zeker in tegenstelling tot mensen met een kantoorbaan. Denk bijvoorbeeld aan vuilnismannen, bouwvakkers en dakdekkers. Ook kan er deze week misschien sneeuw gaan vallen. Hoe bereiden zij zich hierop voor? Sommigen kunnen hun werkzaamheden niet eens doen in deze temperaturen. De buitenwerkzaamheden van de glazenwassers liggen helemaal stil. ‘’Het heeft geen zin om buiten te werken met deze tempraturen.’’

Aan de Dom wordt gewoon verder gewerkt ondanks de kou. De extra maatregel die zij hebben genomen is dat ze een extra trui hebben aangetrokken. ‘’Door het werken worden we vanzelf warm, en zo koud is het toch niet?’’, zegt Dick Beens van Rojo steigerbouw uit Delft. Voor volgende week wordt er misschien sneeuw verwacht. ‘’De jongens boven in de toren kunnen dan niet werken dat wordt te gevaarlijk’’, aldus Beens. Maar beneden op de grond kan dan gewoon verder gewerkt worden. Ook vertelt Dick dat er maatregelen worden genomen vanuit zijn bedrijf als de temperaturen heel laag worden, alleen zo koud is het nog niet dat die nu moeten worden ingevoerd.

Harold Koenders en Jari Berghe van Leidekkersbedijf D. Koenders uit Neede vinden het toch wel echt koud. ‘’Als we hoog in de steigers staan, voel je de koude wind. Dat is wat het zo koud maakt,’’ vertelt Koenders. Koenders en Berghe zijn met zijn tweeën bezig aan de toren van de St. Catherinakathedraal. Voor de kerk staat hun bouwkeet waar het nummer With a little help from my friends van Joe Cocker hard uit de radio klinkt en waar ze opwarmen tussen het werken door. ‘’We nemen wel wat meer pauzes dan normaal om even op te warmen bij de kachel en een warm kopje koffie te drinken’’, vertelt Jari. Ook moeten zij stoppen met hun werk als het gaat sneeuwen. Hoog in de toren wordt het dan te gevaarlijk om te werken. ‘’Dan liggen onze werkzaamheden stil en duurt het nog langer voordat het klaar is’’, aldus Koenders.

Voor de glazenwassers is het een ander verhaal. Hun werk ligt helemaal stil met de kou. Ook bij glazenwassersbedrijf P. van de Kamp uit Utrecht worden er nu geen ramen gewassen. ‘’Wij doen binnen ook klussen dus die gaan gelukkig wel door’’, vertelt een medewerkster van P. van de Kamp. Door de koude temperaturen is het niet mogelijk om de ramen te wassen buiten. ‘’Maar het kon natuurlijk veel erger, zo koud was het niet en het was maar twee dagen’’, aldus medewerkster van P. van de Kamp.

Isabella van de Luijtgaarden spreekt met Harold Koenders en Jari Berghe van Leidekkersbedrijf D. Koenders en Dick Beens van Rojo Steigerbouw over hun werkzaamheden tijdens de koude dagen.

Over de auteur

Mies Vesseur

Hoi, ik ben Mies Vesseur (2004) en ik woon in Haarlem. Ik ben eerstejaars student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Door mijn stage bij het Haarlems dagblad is mijn interesse voor journalistiek groot geworden. Wat ik leuk vind aan de journalistiek zijn de verhalen achter mensen, iedereen heeft er wel een en ze zijn allemaal uniek. Verder ben ik nieuwsgierig, vrolijk en iemand die alle kneepjes uit het journalistieke vak wil leren. Wil je contact met mij opnemen? Stuur mij een mailtje naar mies.vesseur@student.hu.nl