Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Klimaatactivisten bezetten hoofdkantoor Rabo: ‘Wij blijven terugkomen’

Klimaatactivisten bezetten hoofdkantoor Rabo: ‘Wij blijven terugkomen’

Activisten XR en Greenpeace beklimmen pilaren hoofdkantoor Rabobank.

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en Greenpeace demonstreren bij het hoofdkantoor van de Rabobank op woensdag 11 oktober. De twee klimaatbewegingen eisen geld van de bank voor een beter klimaat, voornamelijk in de natuur- en landbouwsector. De demonstratie is vredig verlopen, er was geen politie-interventie nodig. Bij verschillende Rabobank filialen verspreid over het hele land waren gedurende de dag demonstraties.

De Rabobank stimuleert al jaren intensivering in de landbouw in Nederland en Brazilië. Tijdens de demonstratie organiseert men uiteenlopende activiteiten om de boodschap kracht bij te zetten. Gastsprekers delen vanuit verschillende perspectieven argumenten waarom de Rabobank volgens hen in actie moet komen. Danseressen geven een show op het podium, op klanken van opzwepende muziek dansen zij voor het klimaat. Tot slot klimmen moedige activisten in de pilaren van het gebouw om daar spandoeken uit te rollen. De veelzijdigheid van de activiteiten benadrukt de vastberadenheid nog maar eens van de activisten om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.

Een jonge moeder zit met haar dochtertje onderuitgezakt tegen het glas van het Rabobank pand, haar naam wil ze niet prijsgeven. ‘Ik hoop dat de kinderen van mijn kinderen ook nog op deze aardbol mogen rondstampen’, zegt ze, terwijl ze zichtbaar geëmotioneerd raakt. Aan de andere kant van de menigte staat een man luidruchtig te schreeuwen door een megafoon. Hij hoopt dat door de gezamenlijke kracht van alle aanwezige activisten de Rabobank dezelfde dag nog met een positieve uitspraak komt. ‘En anders kom ik hier net zo vaak weer terug, totdat we ons gelijk krijgen.’ Of het bij deze ene demonstratie blijft, is vooralsnog onduidelijk.

Uit een reactie van de Rabobank blijkt het volgende: ‘Als coöperatieve Rabobank werken we dag in dag uit aan het ondersteunen van klanten bij verduurzaming, ook op het gebied van terugdringen van CO2-uitstoot. Want ons doel van maximaal 1,5C opwarming van de aarde, in lijn met het Parijs-akkoord, passen we niet alleen op onze eigen organisatie toe, maar ook op onze klanten.’ Hier zijn de activisten van Extinction Rebellion en Greenpeace het niet mee eens, want ze willen geld zien. ‘We eisen minimaal drie miljard euro in Nederland en tien miljard in Brazilië’, aldus een woordvoerster van Extinction Rebellion.

Volgens een analyse van Ethicalgrowth2020 in opdracht van Greenpeace zou die drie miljard het minimale bedrag moeten zijn wat de bank zou moeten bijdragen aan het stikstoffonds. ‘De bank heeft jarenlang boeren aangestuurd op vergroting van intensivering, maar weet al die tijd al dat deze sector zeer schadelijk is voor klimaat en natuur.’

Die tien miljard komt omdat de Rabobank al enkele jaren op grote schaal in sectoren investeert die een groot risico vormen voor ontbossing en natuurverwoesting in Brazilië. Het zou hier gaan om onder andere de rundvleessector en de soja-industrie in Brazilië, maar ook om de Nederlandse vlees- en zuivelboeren die grootgebruiker zijn van Braziliaanse soja voor dierenvoeding. Dit blijkt uit een rapport van Greenpeace in samenwerking met Profundo (een onafhankelijke onderzoeksorganisatie). In totaal gaat het om een schade van minimaal vijfenzestig miljard euro oplopend tot maximaal vierhonderdvijftig miljard euro. De Rabobank is niet de enige organisatie die van deze projecten heeft geprofiteerd, vandaar dat de Rabobank ook niet dit volledige bedrag krijgt toebedeeld.

‘Wij doen er in ieder geval alles aan om op een zo vreedzame manier mogelijk onze stem te laten horen’, aldus een activist. Of de activisten een dusdanige impact hebben achtergelaten dat de Rabobank hier ook echt iets mee gaat doen moet nog maar blijken.

Over de auteur

Sam Wouters

Sam Wouters, geboren in 2003, is een beginnend journalist aan de School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met zijn twintig jaar heeft hij interesse in sport en misdaad. Sam streeft ernaar zijn journalistieke vaardigheden verder te ontwikkelen en te groeien als een toekomstige journalist.