Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

HULP: tragikomische voorstelling over het goede willen doen

HULP: tragikomische voorstelling over het goede willen doen

De zorgmedewerkers sorteren de ingezamelde kleding.

UTRECHT CENTRUM – In Theater Kikker aan de Ganzenmarkt voert theatergroep De Veenfabriek de voorstelling “HULP” op zaterdag 16 februari op, waarbij zorgmedewerkers een benefietavond organiseren. Schrijvers Joeri Vos en Teun Smits hopen met deze voorstelling meer sympathie voor de medemens te kweken. Teun Smits vertelt: “We zijn toch allemaal mensen die er wat van proberen te maken, dus heb een beetje compassie voor elkaar.”

Voorstelling “HULP” is het sluitstuk van het drieluik genaamd “KLAP”, wat geschreven is door Joeri Vos. Geïnspireerd door de vraag “Waar doe je goed aan?” belicht elk deel van het drieluik een groep die zich inzet voor een wereldschokkende gebeurtenis. Na eerdere voorstellingen over de journalistiek in “KRANT” en internationaal strafrecht in “RECHT”, zoomt De Veenfabriek met “HULP” verder in op de ingewikkelde wereld van hulpverleners en vrijwilligers.

De aanleiding voor de benefietavond is een recente ramp in Chili, waarvoor ze zoveel mogelijk geld op proberen te halen. Tijdens het organiseren van de benefietavond vragen de zorgmedewerkers zich af of hun hulp wel effectief is en of ze er goed aan doen. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij, er worden stoelen klaargezet, de ingezamelde kleding wordt gesorteerd en de band doet een soundcheck. Alle kleine beetjes helpen, maar gaandeweg komen er twijfels “we willen graag helpen, maar helpt het ook?”

Tijdens het schrijven van deze voorstelling gingen schrijvers Joeri Vos en Teun Smits op snuffelstage bij een zorginstelling, om een zo helder mogelijk beeld te schetsen. Teun Smits vertelt dat er met name één ding erg opviel tijdens deze stage “Het zijn hele lieve mensen die daar werken. We hadden verwacht dat ze veel zouden klagen over dat er veel mis is gaat in de zorg, maar dat bleek totaal niet het geval. Als je ze vraagt wat ze zouden willen veranderen, antwoorden ze allemaal dat ze meer zouden willen doen om mensen te helpen.”

Het publiek haalde veel waarde uit de voorstelling. Hoewel de timing van deze voorstelling niet gepland was, konden de bezoekers de boodschap van de voorstelling wel koppelen aan de huidige oorlogen. Zo vertelt Martijn, een bezoeker, dat hij het bijzonder vond. “Als we bang zijn komt het wel eens voor dat we die gevoelens verstoppen, maar ik denk dat het goed is om die angsten bespreekbaar te maken en daar helpen voorstellingen als deze bij,” zegt hij. Ook vindt hij dat het taboe van angsten doorbroken moeten worden. “Iedereen is weleens bang, maar als iedereen dat gewoon laat zien, is dat geruststellend,” aldus Martijn.

Begin februari publiceerde Gina Miroula van Het Parool een recensie van deze voorstelling. “Een chaotisch verhaal met onsamenhangende teksten. De tekortkomingen in de uitvoering laten het publiek echter vooral in verwarring achter,” stelde zij. Daar is schrijver Teun Smits het niet mee eens zegt hij. “Iedereen heeft een mening, maar ik ben het er niet mee eens. Klopt, het is een chaotisch verhaal, maar dat is de bedoeling. Iedereen doet z’n best en we proberen er elke keer weer iets van te maken.”

Na afloop van voorstelling HULP beantwoordt acteur Roland Haufe de vraag over wat hij zelf van de voorstelling vindt.

Over de auteur

Suus ten Kate

“You have to go where the story is to report on it. As a journalist, you’re essentially running to things that other people are running away from.” is een quote van Lester Holt, een Amerikaanse journalist. Deze quote laat in mijn ogen precies zien waar journalisten elke dag mee bezig zijn. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid en een passie voor het delen van verhalen van anderen, studeer ik momenteel aan de School voor Journalistiek. Ik schrijf al sinds jongs af aan en dus is de Journalistiek dé plek waar ik mij thuis voel. Met mijn bijzondere voorliefde voor sportjournalistiek hoop ik mijn weg te vinden in dit prachtige vak!