Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Toename van zakkenrollerij in Utrecht: Aangiftes stijgen met bijna 74% in één jaar

Toename van zakkenrollerij in Utrecht: Aangiftes stijgen met bijna 74% in één jaar

Foto: Maya Merkelbagh

UTRECHT CENTRUM – Het afgelopen jaar was er een flinke toename in het aantal aangiftes en stond er een groot bord met een waarschuwing op het stationsplein in Utrecht. Het gaat hierbij om zakkenrollerij, waar een toename van 73.97% in was in de gemeente Utrecht van het jaar 2022 naar 2023.   

De afgelopen tijd kon je Hoog Catharijne niet binnenlopen zonder een groot waarschuwingsbord voor zakkenrollers. Volgens cijfers van de politie was er de afgelopen twee jaar een grote stijging in het aantal geregistreerde aangiftes van zakkenrollerij. Zo waren er in gemeente Utrecht 557 aangiftes van zakkenrollerij in 2022, wat met 73.97% verhoogde in 2023 naar 969 aangiftes.  

Landelijk was er een toename in geregistreerde aangiftes van 21,25% met 10.027 aangiftes in 2022 naar 12.158 aangiftes in 2023. Van het aantal landelijke aangiftes in 2023, kwam ongeveer 8% uit gemeente Utrecht, terwijl dit in 2022 5,56% was. 

Janneke (19) was (bijna) een slachtoffer van een zakkenroller. Samen met haar vriendin Noa zat zij eind-januari in een stilstaande trein op Utrecht Centraal om na een dagje Utrecht terug te gaan naar huis. “Er werd omgeroepen dat de trein defect was, en dat we dus naar een andere trein moesten.” vertelt Janneke. Om de eerstvolgende trein naar Den Bosch te halen, moesten de twee vriendinnen snel naar een ander spoor. “We gingen met de roltrap naar boven waar ik ineens een vrouw hoorde roepen. Ze zei dingen als ‘Ken je deze man?’.” In een moment dat Janneke en Noa niet aan het opletten waren had een man de telefoon van Janneke uit haar jaszak gehaald. “De vrouw had de telefoon uit zijn hand gehaald. Zelf had ik het niet door!” Verder had Janneke niks meer gedaan met het voorgeval “Ik heb er niemand over aangesproken, wat was het punt?” 

“Ik vond het wel spannend, want die man bleef een tijdje achter ons staan.” vertelt Janneke’s vriendin Noa (19). Noa komt maandelijks in Utrecht en heeft het waarschuwingsbord op het stationsplein gezien. “Ik vind het wel goed dat die borden er staan. Mensen gaan daardoor beter op hun spullen letten.” Ook Noa is beter op haar spullen gaan letten en ze houdt haar tas extra goed in de gaten. “Als ik dan in de trein terug zit kijk ik altijd of ik alles nog heb.” 

Maar hoe voorkomt u dan dat u wordt gerold? Op de site van de politie staan een aantal tips: Het eerste advies is om zo min mogelijk waardevolle spullen mee te nemen, of deze goed weg te stoppen. Ook wordt geadviseerd om uw telefoon of portemonnee niet in uw achterzak te houden, maar ergens waar deze niet opvallen. Ook kunt u de politie bellen wanneer u getuige of slachtoffer bent van zakkenrollen. 

 

Over de auteur

Maya Merkelbagh

Maya Merkelbagh (2006) studeert sinds september 2023 aan de journalistiek aan de School voor Journalistiek. Maya heeft een passie voor cultuur, zij bezoekt graag een concert of gaat naar het theater. Haar doel is dan ook om haar passie toe te passen in haar journalistieke carrière. Als kind was Maya al heel nieuwsgierig, en dit is tot de dag van vandaag bij haar gebleven. Maya is empathisch ingesteld en kan hierdoor goed luisteren, maar zij is ook goed in het vertellen van een verhaal. Maya was voor haar studie niet onbekend met het journalistieke werk, aangezien zij in 2022 Prinsjesdag Reporter voor het Ministerie van Financiën was. Wat zal zij nog meer bereiken in haar toekomstige carrière?