Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

“Ik zou mezelf een soort nog net niet bekende Nederlander willen noemen”

“Ik zou mezelf een soort nog net niet bekende Nederlander willen noemen”

Foto: Nikola Damjanovic. Peter Sterk imiteert een vakantiefoto na.

Utrecht — Utrechter Peter Sterk is een acteur, regisseur, televisie- en filmscriptschrijver, bekend van de commercial ‘Hang op, klik weg, bel uw bank!’ en zijn rol in de film ‘Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan’. Nu is hij ook auteur, met zijn eerste boek ‘Don’t Go There’ dat nu in de winkels ligt.

 Carrière

“Ik ben eigenlijk van huis uit opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten, tot docent drama. Maar tijdens die opleiding realiseerde ik me al snel dat ik geen leraar wilde worden, maar dat ik acteren en schrijven leuk vond. Dus ben ik samen met een vriend van mij, Fedor van Rossem, begonnen bij de lokale omroep RTV Utrecht, die vroeger de Stadsomroep Utrecht heette. We maakten sketches als een komisch duo Jaap en Lex. Later kregen we de kans om sketches te maken voor het KRO-programma ‘Groot Licht’, en vervolgens zijn we ook voor het programma ‘Het Klokhuis’ gaan werken. Daar werden we benaderd om dingen te schrijven en te regisseren, en soms kregen we ook kleine rollen te spelen. We hebben uiteindelijk ongeveer 150 sketches voor ‘Het Klokhuis’ gemaakt, waar ik nu weer voor werk. Momenteel werk ik als producent, waarbij ik onderwerpen krijg en daarbij passende sketches bedenk, schrijf en produceer. Ik werk ook voor het programma ‘Dit was het nieuws’, een comedyprogramma waarvoor ik grappen bedenk en schrijf. Dus ik ben altijd bezig met comedy. Daarnaast heb ik als acteur veel in communicatietrainingen en commercials gespeeld. Mensen herkennen me vaak ergens van, maar weten niet precies waarvan, wat soms een beetje gênant is. Dus ik zou mezelf een soort nog net niet bekende Nederlander willen noemen.”

Inspiratie voor het boek

“Ik heb ook veel gereisd en altijd veel plezier gehad tijdens mijn reizen, maar er gebeuren vaak ook veel ellendige dingen. Zoals ruzies met vrienden, ziekte of opgelicht worden, en dat zie ik nooit in reisprogramma’s. Dus leek het me wel eens leuk om een soort anti-reisgids te maken. Zo ben ik eraan begonnen en toen vond ik een uitgever die dat idee echt leuk vond. Zo heb ik ongeveer 30 columns geschreven. Ik heb bedacht dat het eerste verhaal moest gaan over het beginnen van een reis, dus het boeken van een vlucht. Je kent dat wel, dat je een vlucht wilt boeken en binnen een half uur witheet bent omdat alles opeens drie keer zo duur blijkt te zijn als je dacht. Daarna schrijf ik over het inpakken van je koffer, een column over Schiphol of het zitten in een vliegtuig en hoe je een hekel aan iedereen hebt die naast je komt zitten. Zo ga ik langzaam op reis tot ik op mijn bestemmingen ben, en dan schrijf ik over dingen als het krijgen van een massage of deelnemen aan lokale dans. Dus allemaal ervaringen die je tijdens een vakantie kunt meemaken. Daarnaast bedenk ik steeds een leuk voorval. Meestal begin ik een verhaal met een situatie, bijvoorbeeld hoe je het beste om kunt gaan met oplichters, maar dan begin ik eerst met een verhaaltje waarin ik op het punt sta om opgelicht te worden. Vervolgens schrijf ik een deel over hoe je in mijn optiek het best kunt omgaan met oplichters en dan maak ik het verhaal weer af. Zo zitten er ook veel tips in het boek voor mensen die nog nooit gereisd hebben, zodat ze weten waar ze op moeten letten als ze bijvoorbeeld een hotel binnenlopen of als ze denken dat ze opgelicht gaan worden. Het was voor mij ook belangrijk dat het op een of andere manier een beetje leuk of grappig is, maar dat is natuurlijk altijd aan de lezer om te beoordelen. Dus dat hoop ik dan maar.”

Peter Sterk presenteerde zijn boek ‘Don’t go there’ met dezelfde gekscherigheid als waarmee hij het geschreven heeft. Reportage: Ramses Kalse. (Tekst gaat hieronder verder.)

Toekomstig project

“Ik probeer natuurlijk al jarenlang een speelfilm geproduceerd te krijgen. Maar een film geproduceerd krijgen, dat is bijna onmogelijk in Nederland. Ik heb een heel leuk script geschreven, al zeg ik het zelf. Maar daarvoor ben ik nog in gesprek met een streamingdienst. Dus ik werk aan mijn eigen komische serie en die heet ook ‘Don’t Go There’. Mijn boek gaat echt over dingen die mij echt zijn overkomen tijdens mijn reizen en in mijn serie gaan we nog een stapje verder.  In die serie ga ik steeds op reis met een co-host, een medepresentator en aan het begin van elke aflevering heb ik nooit zin om te gaan. Alleen mijn co-host heeft nog wel zin. En aan het einde heeft hij er ook geen zin meer in, omdat alles wat wij doen misgaat. Dat komt hopelijk na de zomer uit, daar ben ik wel hard mee bezig.”

Over de auteur