Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Universiteit Utrecht wil minder internationale studenten ondanks voordelen

Universiteit Utrecht wil minder internationale studenten ondanks voordelen

Het acedemiegebouw van Universiteit Utrecht

UTRECHT CENTRUM – Internationale studenten zijn altijd welkom geweest op Universiteit Utrecht, daar komt nu verandering in. De Universiteit die al jaren het belang van internationalisering bepleit, gaat maatregelen nemen om de instroom van buitenlandse studenten te beperken.

Actuele knelpunten 

Door actuele knelpunten die veroorzaakt worden door internationale studenten in de stad, ziet Universiteit Utrecht zich genoodzaakt om maatregelen te nemen om internationalisering beter te beheersen. “Landelijk gezien zetten te grote groepen internationale studenten de toegankelijkheid en kwaliteit van het onderwijs onder druk en in sommige steden is er onvoldoende studentenhuisvesting. Dat laatste is ook een punt van zorg in Utrecht.” Woordvoerder van Universiteit Utrecht, Iris Kruijen, vertelt dat de actuele knelpunten in Utrecht en andere studentensteden reden zijn tot beleidsverandering van de universiteit.

Voordelen internationalisering

Dat dit bericht nu naar buiten komt is opmerkelijk, want internationalisering is belangrijk voor Universiteit Utrecht. De groep die nu deze ‘knelpunten’ veroorzaakt, noemt de Universiteit in november 2023 namelijk nog ‘een stabiele mix van internationale studenten’. Meerdere faculteiten op Universiteit Utrecht zijn voornamelijk internationaal georiënteerd en op dat internationale karakter blijft de universiteit, volgens Kruijen, nog altijd trots. “We zijn nog steeds heel positief over onze internationale studenten en medewerkers.” Ze noemt voordelen die de buitenlandse studenten met zich meebrengen. “Studenten leren over hun eigen grenzen heen te kijken, krijgen verschillende perspectieven mee, leren samenwerken in een internationale context, en verbeteren hun taalvaardigheden. Dat is een mooie basis voor de internationaal georiënteerde arbeidsmarkt.”

Wet Internationalisering in balans

Toch worden plannen om de instroom van internationale studenten te beperken nu besproken binnen de universiteit en daarmee loopt men vooruit op het wetsvoorstel Internationalisering in balans. Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf schreef in december 2023 een brief aan de Tweede Kamer met betrekking op het wetsvoorstel. In de brief spreekt hij over de balans tussen de intrinsieke waarde van internationalisering en wat de Nederlandse instellingen aan kunnen. Die balans moet beter, maar concrete redenen daarvoor geeft hij in de brief niet. Wel zegt hij dat er nu actie ondernomen moet worden en spoort daarmee de Nederlandse universiteiten aan om zelf met een voorstel te komen voor zowel beheersing als sturing.

Gezamenlijk initiatief

Universiteit Utrecht is niet de enige universiteit die, vooruitlopend op het wetsvoorstel, actie onderneemt. Van Kruijen vertelt namelijk dat het bredere maatregelen pakket een initiatief is van de Universiteiten van Nederland (UNL) samen. “In plaats van die wet af te wachten, nemen de Nederlandse universiteiten nu zelf maatregelen om de instroom van internationale studenten te beperken en de Nederlandse taalvaardigheid te vergroten.” Woordvoerder van UNL, Ruben Puylaert, vertelt dat het pakket aan maatregelen het afgelopen halfjaar op basis van zelfregie samen met alle universiteiten is opgesteld. “De maatregelen die we hebben gepresenteerd komen vanuit de universiteiten zelf.”

“We kunnen het niet alleen”

Puylaert is positief over de samenwerking tussen de universiteiten, maar benoemt ook dat ze het niet alleen kunnen.“We vragen sinds 2018 om ‘sturingsinstrumenten’ om de instroom van internationale studenten op opleidingsniveau beter te kunnen beheersen.” Om de toegankelijkheid van het onderwijs voor Nederlandse studenten wel te behouden, is het belangrijk dat Nederlandstalige trajecten ongestoord door kunnen blijven gaan. Volgens Puylaert kan de minister hier nog meer in betekenen. “Bijvoorbeeld de wettelijke mogelijkheid om een numerus fixus bij een Engelstalig traject van een opleiding in te stellen in plaats van bij de volledige opleiding.

Over de auteur

Ninke Versluis

Mijn eerste ontmoeting met de journalistiek had ik op achtjarige leeftijd. Bij de lokale omroep van Baarn, het dorp waar ik ben opgegroeid, was ik toen junior verslaggever. Ik ben Ninke, 18 jaar en afgelopen september begonnen aan de school voor journalistiek in Utrecht. Als beginnend journalist heb ik in een halfjaar tijd ontzettend veel geleerd over mijn omgeving en ook over mezelf. Zowel maatschappelijke kennis als zelfkennis vind ik waardevol om te hebben als journalist, dus ik leer graag nog lang door. Heeft u vragen of tips? Twijfel niet om mij een mailtje te sturen! ninkeversluis@gmail.com