Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Robottreinpoging levert geen nieuw record op, maar wel waardevolle ervaring

Robottreinpoging levert geen nieuw record op, maar wel waardevolle ervaring

Foto: Tessah van der Weij | Leaphy robottreintje tijdens de record poging

UTRECHT CENTRUM – Circa 300 leerlingen verzamelden zich woensdag samen met Stichting Leaphy in het spoorwegmuseum voor een tweede wereldrecordpoging voor de langste robottrein. Het wereldrecord staat momenteel op 215 robottreintjes achter elkaar. Bij de poging van vorig jaar hebben ze het Nederlands record op 134 gezet. Beide records verbreken, is dit jaar echter niet gelukt.  

Om 12.30 uur is het eindelijk tijd voor de eerste recordpoging van de dag. “Neem nu even de rust om te kijken naar de robottreintjes.”, zegt oud-presentator Bas Westerweel, die de recordpoging presenteert. Deze poging is echter geen succes: treintjes rijden de baan af of stoppen direct. Olivier van Beekum, de voorzitter van de Stichting Leaphy, een stichting die zich richt op het realiseren van goede en betaalbare roboticaprojecten voor het primair en voortgezet onderwijs, vertelt dat er heel veel dingen kunnen misgaan bij robotica. “Ik denk dat het belangrijkste dat we nu hebben ontdekt, is dat het softwareprogramma dat op de robots stond niet helemaal in orde was.” 

Momenteel ligt het wereldrecord van 215 robottreintjes bij België, wat in 2016 is gezet. Het Nederlandse record hebben Leaphy en het Spoorwegmuseum tijdens de eerste poging van vorig jaar wel kunnen zetten, toen er 134 robottreintjes achter elkaar de streep over reden. 

Na de eerste poging van de dag volgt een lange pauze. Tijdens deze pauze wordt de software van alle robots veranderd om vooralsnog te proberen het eigen gezette Nederlandse record te verbreken.  

Waarom organiseren Stichting Leaphy en het Spoorwegmuseum deze poging? Deze vraag wordt beantwoord door de voorzitter van Stichting Leaphy. “De langste robottrein is natuurlijk een beetje een reden om bij elkaar te komen en in het museum iets moois te doen.”, vertelt voorzitter Olivier van Beekum. Volgens van Beekum gaat het voornamelijk om de leerlingen te laten beleven dat je samen mooie dingen voor elkaar kan krijgen. “Je ziet heel veel gezelligheid, je ziet dat heel veel leerlingen fanatiek worden en met elkaar proberen iets van de grond te krijgen.”  

Scholen van Utrecht en omgeving doen mee aan de wereldrecordpoging, waaronder Unic. Aardrijkskunde docent van de Utrechtse school, Pieter Kremer, merkt geen grote teleurstelling onder de scholieren. “Volgens mij konden de leerlingen goed met de mislukte poging omgaan.”, verklaart Kremer, “De leerlingen reageren hartstikke leuk. Ze hebben natuurlijk voorbereid om met zo een robotje te werken, en dan zie je ook wel dat ze een beetje nerveus zijn. Dan hangt er weer een draadje los of werkt een batterij niet.”  

Na de pauze, en wanneer alle robotjes opnieuw ingesteld zijn, is het tijd voor de tweede recordpoging van de dag. Deze poging is niet meer voor het wereldrecord, maar om het zelf-gezette Nederlands record te verbreken. “Poging twee! Hopelijk gaat deze poging beter.”, zegt een van de leerlingen. 

De robottreintjes worden allemaal aangezet door leden van Stichting Leaphy. “Zo meteen halen we dit blok weg en dan start de tweede poging.”, zegt presentator Bas Westerweel. Wanneer het blok wordt weggehaald maken de robottreintjes direct al een betere start. Maar ook deze poging is geen succes, met maar 88 treintjes die de streep over gaan. Geen nieuw record gezet, maar wel een gezellige en leerzame dag voor de scholieren. 

Wat komt er allemaal kijken bij de voorbereiding van zo een wereldrecordpoging? Verslaggeefster Tessah van der Weij gaat er over in gesprek met Evertjan de Rooij, PR- en communicatiemedewerker van het Spoorwegmuseum.

Over de auteur

Maya Merkelbagh

Maya Merkelbagh (2006) studeert sinds september 2023 aan de journalistiek aan de School voor Journalistiek. Maya heeft een passie voor cultuur, zij bezoekt graag een concert of gaat naar het theater. Haar doel is dan ook om haar passie toe te passen in haar journalistieke carrière. Als kind was Maya al heel nieuwsgierig, en dit is tot de dag van vandaag bij haar gebleven. Maya is empathisch ingesteld en kan hierdoor goed luisteren, maar zij is ook goed in het vertellen van een verhaal. Maya was voor haar studie niet onbekend met het journalistieke werk, aangezien zij in 2022 Prinsjesdag Reporter voor het Ministerie van Financiën was. Wat zal zij nog meer bereiken in haar toekomstige carrière?