Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Universiteit Utrecht tevreden met aantal internationale studenten, toch neemt zij maatregelen

Universiteit Utrecht tevreden met aantal internationale studenten, toch neemt zij maatregelen

Fotograaf: EMERCE / Bron: Emerce.nl / Autheur: onbekend

UTRECHT CENTRUM — Op dit moment komen ongeveer 31% van de studenten in Nederland uit het buitenland. Dit zorgt voor verschillende knelpunten bij de Nederlandse Universiteiten. Hierom nemen Universiteit Utrecht en andere universiteiten maatregelen om de instroom van internationale studenten te beheersen.

Bij Universiteit Utrecht (UU) komen 15% van de studenten uit het buitenland, voor de universiteit is dit ongeveer het streefcijfer. ‘Internationale studenten zijn essentieel voor de UU’, geeft Jos Steehouder, woordvoerder UU, aan. Ondanks de essentie van internationale studenten nemen zij maatregelen. Dit niet alleen omdat alle universiteiten dat doen, maar ook om ervoor te zorgen dat als gevolg van de maatregelen er bij andere universiteiten niet een soort verschuiving naar Utrecht ontstaat. ‘De UU streeft niet zozeer naar MINDER internationale studenten, maar wel naar meer mogelijkheden om de instroom beter te beheersen’, aldus Steehouder.

Internationale studenten brengen veel voordelen met zich mee. Dit niet alleen in Utrecht, maar ook in de rest van Nederland. Ze leveren bijvoorbeeld veel op voor de Nederlandse economie. Het Centraal Planbureau berekende dat de bijdrage van internationale studenten bijna €17.000 per Europese student is en voor studenten van buiten Europa is dit zelfs €96.000. Daarnaast dragen internationale studenten ook bij aan het oplossen van het tekort op de arbeidsmarkt. 40% van de internationale studenten blijft na het afstuderen in Nederland.

Ondanks de vele voordelen zien universiteiten dat het groeiende aantal internationale studenten ook voor knelpunten zorgt. College zalen raken overvol en de werkdruk voor docenten neemt toe. Ook is er in veel steden onvoldoende huisvesting. Dit merken de studenten ook. ‘Vooral het vinden van een huis was erg lastig voor mij’, vertelt Marc Muziol, student Global Sustainability aan Universiteit Utrecht. ‘Veel mensen zoeken een vrouwelijke huisgenoot die Nederlands is. Ik ben niet Nederlands en ook geen vrouw dus voor mij was het extra moeilijk om een huis te vinden.’

Maatregelen

Samen met alle andere universiteiten uit Nederland worden er maatregelen genomen om de toestroom van internationale studenten te verminderen. De UU onderzoekt voor vier Engelstalige opleidingen de mogelijkheid om een gelijkwaardige Nederlandstalige opleiding te ontwikkelen. Daarbij wil de UU (samen met alle andere universiteiten) de mogelijkheid krijgen om de instroom op Engelstalige opleidingen aan een maximum te verbinden. Deze opleidingen worden dan numerus fixus opleidingen. Ook wil de universiteit bevordering van de Nederlandse taalvaardigheid stimuleren door het aanbieden van de gratis taal- en cultuurcursus “getting to know (the) Dutch”.

Wanneer deze maatregelen in werking gezet kunnen worden is nog onduidelijk. Het ontwikkelen van een Nederlandstalige variant op de verschillende Engelstalige opleidingen kost veel tijd. Daarnaast moet er gewacht worden op het definitieve wetsvoorstel ‘Wet internationalisering in balans’. Deze wet geeft onderwijsinstellingen en de minister middelen om te bepalen in welke taal lessen worden gegeven en hoeveel studenten maximaal kunnen worden toegelaten op een opleiding (numerus fixus).

Verslaggever Sanne Schild is bij Universiteit Utrecht en vraagt een internationale student, aan de opleiding Global Sustainability, wat zij er van vindt dat de Universiteit Utrecht het aantal internationale studenten wilt beperken.

Interview door Sanne Schild

Over de auteur

Anke Groot

Mijn naam is Anke Groot. Ik studeer Journalistiek in Utrecht en ben verslaggever in Zeist voor SvJ Media. Ik reis graag en ben erg geïnteresseerd in andere culturen en gewoontes. In mijn vrije tijd lees ik veel, voornamelijk internationale literatuur. Wegens mijn passie voor andere culturen en gewoontes zie ik mijzelf in de toekomst zeker als freelance correspondent werken.