Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

De winter overleven in een monumentaal pand

De winter overleven in een monumentaal pand

In de eerste weken van 2024 is het flink koud, zo hebben we de koudste dagen van het vorige jaar al verbroken. De meeste huizen zijn goed geïsoleerd tegen de kou maar dat geld niet voor ze allemaal. Monumentale panden zijn zeer beperkt in hoeveel eraan verbouwd mag worden en dus moeten er andere oplossingen gevonden worden voor het binnenhouden van de warmte.

Monumentale panden zijn goed te herkennen aan bepaalde kenmerken, zo heeft elk monumentaal grachtenpand in Utrecht een klein schildje naast de voordeur hangen om te laten zien dat je zo’n bepaald pand binnenstapt.

Eigenaar van een monumentaal grachtenpand Ben Nijssen verwelkomd ons in zijn huis aan de oude gracht in het centrum van Utrecht. Hij vertelt veel over hoe moeilijk het is om aanpassingen te maken aan het monument en wat voor andere maatregelen hij en z’n vrouw hebben moeten nemen om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. ‘We hebben luiken aan de tuinkant laten plaatsen zodat de warmte beter blijft hangen’.

Met de koude temperaturen van de laatste tijd gaan ook de stookkosten flink omhoog. ‘Wij moeten elke kamer apart verwarmen en kiezen ervoor om sommige kamers niet te verwarmen. Zo kiezen wij ervoor om de gang niet te verwarmen’. Terwijl Nijssen zijn kachel gaat laten zien komen we door de gang heen en daar laat hij met een thermometer zien dat het in de gang zo’n negen graden warm is.

Monumentale panden hebben een beschermde status en dus moet je voor het verbouwen van een monumentaal pand een vergunningen hebben en die zijn moeilijk te verkrijgen. Non-profit organisatie erfgoedstem.nl beaamt dat: ‘Als eigenaar van een monumentaal pand moet je je aan allerlei regels houden. Dat is vastgelegd in de wet. Het pand heeft niet voor niets een beschermde status’. Er zijn subsidies beschikbaar voor het verbouwen en onderhouden van je monumentale pand maar ook daar geld voor dat er veel beperkingen zijn voor waar je een subsidie voor kan krijgen en wat je daar dan mee mag doen. De regelgeving over het verbouwen en onderhouden van een monumentaal pand is dus ontzettend streng, het advies voor huiseigenaren is dan ook om aanpassingen aan je monument altijd bij de gemeente te melden.

Britt Moons ging op reportage bij Ben Nijssen aan de oude gracht in Utrecht

Over de auteur

Mik de Wit

Ik ben Mik de Wit (2004), geboren en getogen in Utrecht. Al van kleins af aan loop ik zo vaak mogelijk met een bal aan mijn voet, en mijn passie voor voetbal heeft me naar de School voor Journalistiek gebracht. Nadat de opleiding Sporteconomie en Communicatie niks voor mij bleek te zijn wilde ik mijn droom om in de sportjournalistiek te gaan werken toch nog een kans geven en heb ik me aangemeld. Naast sport vind ik reizen erg interessant en zou ik graag een tijd in het buitenland willen wonen. Mijn stukken zijn te vinden op SvJmedia.nl waar ik publiceer over de binnenstad van Utrecht.