Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Koudweerregeling: onderdak vinden in Utrecht voor daklozen blijft moeilijk

Koudweerregeling: onderdak vinden in Utrecht voor daklozen blijft moeilijk

Nu het weer kouder wordt en een temperatuur van nul graden of lager bereikt, hanteert de gemeente Utrecht de koudweerregeling. De gemeente wil droge en veilige slaapplaatsen vinden voor daklozen, al is dat moeilijker dan gewild.

In Utrecht wordt al jarenlang de stadsbrug gebruikt als slaapplek bij koude dagen, maar wegens een stijging van daklozen in de stad is dat inmiddels niet meer groot genoeg en wordt er hard gezicht naar diverse locaties waar onderdak geboden kan worden. Panden kunnen niet een heel jaar leeg gehouden worden, zegt Ferdinand van der Velde, manager bij het Leger des Heils. “Het is eigenlijk iedere keer opnieuw weer zoeken welke panden we kunnen gebruiken.”

Ideeën vanuit de stad worden wel steeds creatiever volgens Ferdinand. Zo wordt er inmiddels gekeken of hotels in gebruik genomen kunnen worden. “Dus dan ga je in de zomer allemaal toeristen een bedje geven en in de winter kan je de daklozen opvang daarvoor geven.” Al is dat idee nog wel wat ver weg, aldus Ferdinand.

De reden waarom er ook gekeken wordt naar hotels, is omdat de daklozenopvang regeling vergelijkbaar is met dat van vluchtelingen. Bij beide moet op korte termijn een oplossing worden gevonden en dan wordt er dus snel gekeken naar een hotel of een gymzaal. Zeker nu het aantal daklozen in de stad alleen maar aan het stijgen is.

Indira Khodabaks spreekt met Ferdinand van de Velde, manager van Leger des Heils, over de koudweerregeling.

Over de auteur

Mila Lynn Siccama

Mijn naam is Mila, geboren in 2003 te Harderwijk. Al van kleins af aan ben ik gek op lezen en sport. Natuurlijk sport ik zelf veel, maar het kijken van voetbal, tennis en F1 is iets wat altijd mijn volledige aandacht zal hebben. Op dit moment studeer ik Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn doeleinden voor deze studie zijn mij nog onbekend. Het liefste wil ik dit jaar mijn propedeuse halen en vanuit daar verder kijken of mijn toekomst in de journalistiek ligt, of dat ik liever en andere studie wil volgen aan een Hogeschool, of indien mogelijk, aan een Universiteit. Tijdens deze studie ligt mijn focus op het centrum van Utrecht en ben ik enthousiast meer daarover te mededelen.