Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Eerste vrouwelijke student Anna Maria van Schurman geëerd met lantaarnconsole

Eerste vrouwelijke student Anna Maria van Schurman geëerd met lantaarnconsole

Om het 100-jarig bestaan van Oud-Utrecht te vieren is er een lantaarnconsole onthuld van Anna Maria van Schurman, die vorig jaar werd verkozen als belangrijkste historische Utrechter.

Aan de Nieuwegracht is er een lantaarnconsole onthuld ter ere van Anna Maria van Schurman. Een lantaarnconsole is een draagsteen onder een lantaarnpaal, die je veel in de binnenstad van Utrecht ziet.  Anna Maria van Schurman werd in 1636 de eerste vrouwelijke student. Ze mocht colleges volgen van achter een gordijn op de Universiteit van Utrecht en werd internationaal bekend. ‘Je zou haar een multitalent kunnen noemen, want eigenlijk kon ze alles’, vertelt beeldhouwster Laura Kok. ’Ze studeerde alles wat er te studeren viel en ze kon meer dan 12 talen, en was overal goed in.’ Anna Maria van Schurman was dichteres, taalkundige en kunstenares.

De Lantaarnconsole is ontworpen en gemaakt door beeldhouwster Laura Kok. ‘Ik heb veel onderzoek naar haar gedaan en ik kwam erachter dat ze zoveel heeft gedaan. In het werk wilde ik daarom ook haar veelzijdigheid laten zien’, aldus Kok. In de lantaarnconsole kan je allerlei aspecten vinden over Anna Maria van Schurman.

Over de auteur

Mies Vesseur

Hoi, ik ben Mies Vesseur (2004) en ik woon in Haarlem. Ik ben eerstejaars student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Door mijn stage bij het Haarlems dagblad is mijn interesse voor journalistiek groot geworden. Wat ik leuk vind aan de journalistiek zijn de verhalen achter mensen, iedereen heeft er wel een en ze zijn allemaal uniek. Verder ben ik nieuwsgierig, vrolijk en iemand die alle kneepjes uit het journalistieke vak wil leren. Wil je contact met mij opnemen? Stuur mij een mailtje naar mies.vesseur@student.hu.nl