Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Torenhoog bezoekersaantal Domkerk

Torenhoog bezoekersaantal Domkerk

Een hartelijk welkom in de Domkerk

De Domkerk was in 2023 een erg populair gebouw Met een bezoekersaantal van 410.000 werd bijna een nieuw record gevestigd. En ook al is het percentage van kerkgangers in de afgelopen jaren gedaald volgens het CBS, blijft de Domkerk druk bezocht. Het is namelijk niet meer alleen een plek om te bidden, maar een plek waar iedereen kan genieten van haar schoonheden.  

Vóór de kerk staan de toeristen al te poseren. Ze doen een klikje hier, een selfie daar en dan gaan ze via het kleine deurtje naar binnen. Ze horen het galmende geluid van voetstappen en het gekraak van de houten bankjes. Het gefluister in de stilte en het gezang van het koor zorgt voor een warm welkom op deze vrijdagmiddag. Het is er druk. Iedereen wil een kijkje nemen in deze gotische Utrechtse kerk. Sommigen steken een kaarsje aan of doen een gebedje. Anderen zijn meer geïnteresseerd in de architectuur en de geschiedenis van het gebouw. De Domkerk biedt dus meer dan haar functie als gebedsplaats. Dit merken de vrijwilligers ook bij hun rondleidingen. ‘Tijdens de rondleidingen vraagt bijna niemand meer over religie, alle vragen gaan over de geschiedenis of over de architectuur van het gebouw’, merkt vrijwilliger Rein op. 

Alle vrijwilligers doen hun uiterste best om de toeristen rond te leiden. ‘ Ze komen uit alle windstreken: Zuid- Amerika, Zuid- Afrika, maar waarom? Misschien staat het in een toeristengids’, aldus vrijwilliger Rein. Hij geeft ook aan dat het hoge bezoekersaantal te maken heeft met de samenwerking met de Domtoren, het Paleis van de keizer en DOMunder. Want door deze samenwerking kunnen de mensen alle vier de plekken in twee uur bezoeken. Ook hoeven de bezoekers geen entree te betalen voor de kerk, hierdoor wordt het aantrekkelijker om de kerk te bezoeken. Naast alle toeristen komen er ook gelovigen naar de kerk. Zij komen dan voor de wekelijkse diensten. En voor de verschillende vieringen die de kerkleden kunnen bijwonen. 

De vrijwilligers zijn blij dat hun kerk zo veel bezocht wordt. ‘Ik vind het heel leuk dat er zo veel mensen naar onze kerk komen. Wij vinden onze kerk namelijk heel mooi en fijn. Daarom ben ik blij dat we dit nu met iedereen kunnen delen’, zegt een andere vrijwilliger. Ook geeft ze aan dat ze heel dankbaar is voor de donaties. ‘De Domkerk is een groot en oud gebouw, waaraan veel onderhoud moet worden gepleegd. En om zulk onderhoud te betalen is een groot geldbedrag nodig. De donaties van de toeristen zijn dan ook een mooie bijdrage’, zegt ze.   

2023 was niet het meest drukbezochte jaar. Dit was in 2015 toen de Tour de France in Utrecht startte. De wielrenners reden langs de Domkerk en dit zorgde er voor dat veel bezoekers van de Tour de France ook een kijkje namen in de kerk. Vrijwilliger Rein denkt dat in de toekomst het bezoekersaantal alleen maar groter wordt. ‘De leeftijden van mensen in Europa zijn alleen maar aan het stijgen en al deze mensen hebben tijd. Al die grijsharigen willen leuke dingen gaan bezoeken’, aldus Rein.  

 

Over de auteur

Zhifeng Oude Sogtoen

Ik ben Zhifeng Oude Sogtoen geboren op 20 januari 2002 in Xinyu, China. Maar nu woon ik al heel mijn leven in Brabant, Tilburg. Sinds kort ben ik begonnen met de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Het leukste aan Journalistiek vind ik het leren kennen van nieuwe mensen en het luisteren naar hun verhalen.