Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Nieuwe citygame gelanceerd bij het Volksbuurtmuseum

Nieuwe citygame gelanceerd bij het Volksbuurtmuseum

Mede door de studenten van de HKU is het nu mogelijk om een nieuwe citygame te spelen in Wijk C in Utrecht. Dit fictieve, interactieve spel is gebaseerd op waargebeurde verhalen uit Wijk C uit de vroege 20e eeuw en sluit aan bij het Volksbuurtmuseum in Utrecht. Het nieuwe spel is nu te spelen.

Het is een regenachtige dinsdagmiddag en de studenten van de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) staan te wachten voor de deur van het Volksbuurtmuseum in Utrecht. Binnen verzamelen zich steeds meer mensen, wat resulteert in een gezellige, drukke boel. De bezoekers zitten aan tafeltjes met elkaar te praten onder het genot van wat nootjes en kaasstengels. Op de tafels liggen de kaarten met QR-codes van het spel al klaar, terwijl de bezoekers wachten op de lancering van de nieuwe citygame.

De makers hebben verschillende verhalen uit de wijk gepakt en hebben die tot een interactief spel gemaakt. Er zijn drie verschillende verhaallijnen; het politiebureau, de mosterdfabriek en de meisjesstad. Deze drie verhalen hebben allemaal verschillende lengtes en per verhaal verschilt het ideale aantal spelers. Deze drie spellen zorgen ervoor dat je actief de wijk in gaat en op historische plekken terechtkomt. Janna Driessens, een van de studenten die de citygame heeft gemaakt, vertelt: “Ik wilde heel graag een historische game maken en dan echt op een manier waarmee we de diepte in konden gaan.’’ De vijf studenten hebben het spel in tien weken gemaakt door er bijna allemaal fulltime aan te werken. “In die tien weken gingen we echt van helemaal niks naar het complete spel via archiefonderzoek doen, schetsen maken en uiteindelijk produceren.”

Het is inmiddels 16.00 uur geweest en Lysette Jansen, de directrice van het Volksbuurtmuseum, vraagt de aandacht van de bezoekers en begint aan haar praatje over de nieuwe citygame. Nadat ze haar dank heeft uitgesproken aan de studenten en wat cadeautjes heeft overhandigd, geeft ze het woord aan Janna Driessens. Ook zij spreekt haar dank uit, onder andere aan de stemacteurs en iedereen die heeft geholpen met de citygame. Ook bedankt ze het museum en de begeleider die hen heeft geholpen. Verder geeft Janna nog wat praktische informatie over het spel en nodigt ze de bezoekers uit om ‘Op weg naar Wijk C’ te gaan spelen.

De directrice vertelt dat een van de doelen van het museum was om iets te maken, waardoor mensen meer de wijk in gaan. “In het museum leer je veel over de oude volksbuurt, waar het museum staat, maar door de citygame te spelen, na een museumbezoek, zie je ook echt hoe het in realiteit is. We hebben in het museum de familie de Jong en we wilden heel graag het verhaal van deze familie naar de wijk toebrengen, daar zijn de studenten mee aan de slag gegaan.”De verhalen van de citygame zijn een verlengstuk van wat er al is in het museum. Alle personages uit het spel zijn toevoegingen van de personages die al bestaan in het museum.

Over de auteur

Finn de Winter

Finn de Winter, een enthousiaste 19-jarige beginnende journalist, heeft een diepe passie voor voetbal en misdaadjournalistiek. Hij is gedreven door zijn nieuwsgierigheid en is vastbesloten om boeiende verhalen te ontdekken en te vertellen. Hij droomt ervan om in het buitenland te wonen en te werken, waarbij hij zijn journalistieke vaardigheden in een internationale context wil inzetten. Zijn doel is om de wereld te verkennen en internationale ervaring op te doen in de journalistiek.