Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

IMPAKT Utrecht heeft diner met AI-gastheer

IMPAKT Utrecht heeft diner met AI-gastheer

foto: Indira Khodabaks Het diner bij IMPAKT

Bij IMPAKT is nu ‘Be My Guest’ te ervaren, waarbij AI de gastheer is en het diner heeft samengesteld. De artiesten Cenk Güzelis, Valdemar Danry en Anna Pompermaier wilden graag onderzoeken hoe ze AI konden samenvoegen met iets dat ons samen brengt, namelijk eten.  

Parasite, de AI-gastheer, leidt het diner samen met co-host en maker Anna Pompermaier. Parasite kan alleen communiceren als er tegen hem wordt gesproken. “Het is net als in een echt gesprek,” legt Pompermaier uit. “Als jij niet tegen hem praat, praat hij niet terug.”  

De bedenkers en makers, Cenk Güzelis en Anna Pompermaier, van dit diner zijn eigenlijk architecten en onderzoekers. Ze kijken vooral naar hoe digitale ruimtes steeds meer gezamenlijke ruimtes worden en hoe onze interacties daardoor veranderen, maar ze kijken ook naar hoe kunstmatige intelligentie meer een deel wordt van onze interacties. “We dachten op een gegeven moment laten we kijken wat kunstmatige intelligentie betekent in simpele scenario’s, dus toen zeiden we ‘laten we een diner doen’, want dat is iets dat iedereen kent en het idee is simpel. Zodra kunstmatige intelligentie gaat bepalen wat je eet, hoe je het eet en wat er om je heen is, dan veranderen de zaken wel.”, zegt Pompermaier. 

Voordat het diner begint, bevinden de gasten zich al in een kunstwereld. De expositieruimte is gevuld met diverse kunstwerken die allemaal op een andere manier met AI te maken hebben. In het midden van de ruimte staat de tafel gedekt, met borden in verschillende vormen, lepels in alle soorten en maten en schoteltjes die leken op tongen. Dit unieke servies is ontworpen door AI. Daarnaast heeft AI ook de rest van de tafel bekleed zo liggen er Xbox controllers, jellybeans, snoep ufo’s en kleine poppetjes.  

Op tafel lagen diverse attributen, zoals vetkrijtjes, snoep en kleine poppetjes. De gasten kregen instructies van Parasite over hoe ze moesten eten en wat ze moesten doen. Ook krijgen de gasten VR-brillen op. Deze zorgen voor een compleet andere realiteit. De gasten zien een virtuele wereld vol felle kleuren met donuts die door de lucht vliegen en ook nog een andere co-host die lijkt op een anime-karakter met een dierenonesie aan.   

Naast dat Cenk en Anna als onderzoekers nieuwsgierig zijn naar hoe kunstmatige intelligentie ons beïnvloedt, vinden ze het ook belangrijk dat anderen ervan leren en dat er een waarden aan zit. “Ik denk dat het belangrijk is dat we leren dat AI ook gebruikt kan worden in groepsverband en dat het niet altijd alleen en geïsoleerd hoeft te zijn.”, zegt maker Cenk Güzelis. Pompermaier voegt daar nog aan toe: “En het geeft je de mogelijkheid om je open te stellen voor anderen, zeker nu terwijl er zoveel mensen alleen zijn. Wij zijn geïnteresseerd waar gaat dit heen en hoe kan het groeien op een maatschappelijk niveau.” 

Het menu is bedacht door kunstmatige intelligentie, maar wel met behulp van Nico Pasta. Zij hebben de gerechten voor de performance gemaakt. Het menu bestaat uit vier gerechten. Deze gerechten kondigt Parasite aan, als hij wil dat de gasten gaan eten. In het tongvormige schoteltje zat een romige burrata met truffelolie en basilicum. Deze mogen de gasten eten met een lepel, maar met de vingers eten sluit Parasite niet uit. Niet iedereen was een fan van het Italiaanse gerecht, zo werden er hier een daar wat gezichtsuitdrukkingen gemaakt. Ook de ravioli, met de sterke smaak van verschillende kazen in de vulling maar ook bovenop, was een minder succesvol gerecht. Deze ravioli is net zo groot als een dessertbordje en mag ook met de handen gegeten worden. De hummus was een groter succes, maar het eten ervan had AI maar deels uitgedacht. De gasten moeten het eten met wortelsticks, maar die zijn moeilijk te vinden op tafel door de VR-brillen die de gasten op hebben. Het dessert blijkt het lastigst te eten te zijn, de gasten moeten namelijk een botvormig lepeltje gebruiken om uit een kleine vaas hun chocolademousse te halen.  

Be My Guest is hier terecht gekomen door curator Daniela Tenenbaum. Zij heeft deze expositie voor het eerst in Brussel gezien en ze vond het zo interessant dat ze het naar Nederland wilde brengen. Er zit wel een net andere twist aan deze expositie. Naast het feit dat elk diner dat gehouden wordt anders is, omdat Parasite alleen spreekt als er tegen hem gesproken wordt, heeft de expositie in Utrecht een andere soort tickets. Naast de originele table-tickets hebben ze ook de spectator-tickets, bij deze tickets krijg je als spectator een proefmenu als de tafelgasten hun eten krijgen. “In Brussel stond je maar om die tafel heen tijdens het diner, zo ben ik op deze tickets gekomen”. Als spectator zit je dus niet zelf aan tafel, maar je krijgt wel het menu te proeven en na afloop krijg je de mogelijkheid om aan tafel zitten en door de VR-bril te kijken. 

Over de auteur

Indira Khodabaks

Ik ben Indira Khodabaks (17) en ik kom uit de stad Gorinchem. Ik zit op de school voor journalistiek, omdat ik van nature erg nieuwsgierig ben en houd erg van schrijven. Sinds 1 september volg ik alles wat in Utrecht binnenstad gebeurt. Mijn interesseveld is vrij breed, zo ben ik geïnteresseerd in wereldwijd nieuws, maar ook in kleine culturele evenementen. Ik vind het belangrijk dat de inwoners weten wat er in hun stad gebeurt en ik hoop daar een bijdrage aan te leveren. contact: indira.khodabaks@student.hu.nl