Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Nederlands filmorkest speelt voor een uitverkocht Tivoli tijdens hun 25-jarig jubileum

Nederlands filmorkest speelt voor een uitverkocht Tivoli tijdens hun 25-jarig jubileum

Het Nederlands Filmorkest trapt het jubileumjaar af met een eerbetoon aan de filmmuziek die door de jaren heen is gemaakt. Onder leiding van dirigent Sander Vredenborg speelde het 70-koppige orkest voor een uitverkochte zaal in Tivoli Vredenburg. Tijdens de avond worden beelden en muziek ten gehore gebracht uit acht verschillende filmgenres: Western, Thriller, Avontuur, Animatie, Drama, Sciencefiction, Musicals en Komedie. Voor elk genre werden drie films genomineerd, waarna invloedrijke personen uit de geschiedenis van het orkest de winnaar bekendmaakten.

Na de laatste voorbereidingen en de grondige soundcheck verzamelden alle artiesten zich in de kantine om zich kort voor de grandioze show tegoed te doen aan een overheerlijke avondmaaltijd. In deze informele setting werd de onderlinge samenhang en de hechte band van het orkest al snel duidelijk, en met elke minuut die voorbijging, werd het enthousiasme van de muzikanten merkbaar groter.

Toen de zaal tot de laatste stoel gevuld was, betraden de muzikanten vol spanning het podium. Een opgewonden sfeer vulde de ruimte terwijl het orkest zich klaarmaakte om het publiek te betoveren. Een kort introductiemuziekje was het teken voor dirigent Sander Vredenborg om ook zijn plek op te zoeken. Met een glimlach van oor tot oor op zijn gezicht, nam dirigent Sander plaats: “Ik vind het supertof om hier te staan en mijn muzikale ei erin kwijt te kunnen.” Zijn gezicht straalde pure vreugde uit, en het publiek voelde de passie waarmee hij zijn rol als dirigent omarmde zodra hij zijn vertrouwde plek innam.

De avond, die gepresenteerd werd door radio-dj en voormalig dirigent Pieter van Nes, werd afgetrapt met het klassieke thema Western. Hierbij werd “The Good, the Bad and the Ugly” als glorieuze winnaar gekroond, waardoor de zaal direct een goed en duidelijk voorbeeld kreeg van wat voor avond dit zou gaan worden. Het Thriller-thema volgde, waarbij “Vertigo” werd gevierd als de kampioen van spanning en sensatie, en ook de meesterwerken “King Kong” en “Fantasia” oogstten welverdiende lof.

Na een korte plaspauze, die de spanning in de zaal nog verder opvoerde, werden de verheugende winnaars in de categorieën Komedie, dat met de accordeon van Gijs Leegwater een prachtige toevoeging had op het franse Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, en Drama onthuld. De anticipatie bereikte nieuwe hoogten toen de Stormtroopers de zaal betraden om met een vleugje humor de winnende film in het Sciencefiction-genre aan te kondigen. Tot weinig verrassing van het publiek werd “Star Wars” uitgeroepen tot de ultieme winnaar in dit genre.

De grandioze avond bereikte zijn hoogtepunt met een betoverende samenwerking tussen het orkest en zangeres Valeska Poismans. Op indrukwekkende wijze bracht zij de nummers van de winnaar in het Musical-genre, “The Sound of Music”, tot leven. Het publiek werd meegesleept door haar krachtige stem en de sublieme muzikale begeleiding van het orkest, waardoor de avond op een magische en emotionele noot werd afgesloten.

De verscheidenheid aan filmgenres en de gevarieerde selectie van bekroonde films creëerden een avond vol spanning en ontroering. De naadloze presentatie van Pieter van Nes, de onthullingen door de Stormtroopers, en de briljante samenwerking met Valeska Poismans maakten deze avond niet alleen tot een viering van filmmuziek, maar ook tot een onvergetelijke ervaring voor het dankbare publiek in Tivoli Vredenburg.

Voorzitter Lyliana Nasib toonde zich verheugd over de grote opkomst en benadrukte: “We zijn helemaal uitverkocht, iets waar we op hoopten, maar het blijft altijd even spannend of het daadwerkelijk gaat gebeuren.” Volgens haar is de aantrekkingskracht van het evenement te danken aan de succesvolle combinatie van film en muziek. Ze wees erop dat de populariteit van het samenspel tussen klassieke muziek en een thematisch element groeit, eerder schreef NPO Klassiek, “Het lijkt erop dat alleen mooie muziek tegenwoordig niet meer voldoende is.”

Het Nederlands Filmorkest is enorm blij met de groei van het orkest. ‘’We willen lekker blijven doen wat we nu aan het doen en de ogen houden op het 30-jarig jubileum’’ aldus Sander Vredenborg.

Hieronder een nieuwsverslag van Noah van Walderveen die aanwezig was bij het gala van de filmmuziek

Over de auteur

Max Kien

Max Kien Journalist Ik ben Max Kien geboren in de winter van 2006, sport is mijn specialiteit en ook mijn grote passie. Door middel van mijn journalistieke werken wil ik mensen mijn passie voor de sport over brengen. Reizen over de hele wereld is ook een van mijn grote liefdes. De fraaiheid van onze aarde zou iedereen moeten kunnen waarnemen. Voor mij zou het meer dan een eer zijn om documentaires te maken over onze verfijnde aardbol. Tot slot vind ik het heerlijk om mij te focussen op een onderwerp en hier helemaal in op te gaan.