Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Elektrische auto’s worden steeds populairder

Elektrische auto’s worden steeds populairder

Elektrische auto's aan een laadpaal in Utrecht centrum. Foto: Isa van Gils

UTRECHT CENTRUM- Steeds meer mensen schaffen een elektrische auto aan en die keuze is erg gewild in Utrecht. Gemeente Utrecht is namelijk de gemeente met de meeste elektrische auto’s van de provincie. Zo heeft 9% van de huishoudens in Utrecht minstens één of meer elektrische auto’s, blijkt uit de databank van gemeente Utrecht.

De positieve ontwikkeling die we zien in de bovenstaande tabel blijft groeien als we naar het toekomstbeeld kijken. In 2014 waren het aantal elektrische auto’s in Utrecht 5.131, momenteel is dat gestegen naar een aantal van 17.493. Dat betekent dat het aantal elektrische auto’s in de afgelopen tien jaar met 6% is toegenomen, volgens Utrecht in Cijfers. De grootste uitschieter zit hem in de ontwikkeling van 2022 tot 2023. Hier was het verschil het grootst tussen het aantal huishoudens met ten minste een elektrische auto, namelijk 4.049. Ook dit jaar is het aantal weer gestegen en dat zal betekenen dat het aantal relatief blijft stijgen in de opkomende jaren.

In de wijken van gemeente Utrecht zien we grote verschillen in het aantal huishoudens met minstens een elektrische auto, wijk Vleuten-De Meern staat bovenaan met 3493 huishoudens terwijl er in de binnenstad maar 694 zijn, blijkt uit databank 2023. De reden waarom Vleuten-De Meern het hoogste aantal heeft, ligt er niet alleen aan dat het de grootste wijk van gemeente Utrecht is. Mensen kopen sneller een elektrische auto door de ruimte die ze beschikken. Zo hebben de buitenwijken van Utrecht grote huizen en meer ruimte voor laadpalen op straat en aan huis. Bewoners van Utrecht die in de binnenstad wonen schaffen sneller een fiets aan of maken gebruik van een deelauto. “Het is niet noodzakelijk voor mensen die in de binnenstad wonen om een elektrische auto aan te schaffen, er is namelijk ook goed openbaar vervoer in de buurt”, vertelt Ellen Hiep, bestuurslid van Vereniging Elektrische Rijders (VER). “Het is bovendien ook moeilijk om al die auto’s in de binnenstad te zetten.”

Duurzaamheid, lage energiekosten en de drang naar vernieuwing zijn allemaal redenen waarom mensen een elektrische auto kopen. “Een elektrische auto heeft altijd het nieuwste van het nieuwste en het rijdt echt waanzinnig”, volgens Hiep. “Zodra mensen een keer in zo’n auto hebben gereden zijn ze vaak verkocht.” Toch blijft de voornaamste reden duurzaamheid. Duurzaamheid is een onderwerp die steeds vaker terugkomt in onze maatschappij en nu dus ook een grote rol speelt voor elektrische auto’s. “De keuze om een elektrische auto aan te schaffen komt voor mij vanuit het oogpunt van duurzaamheid en dus dat je niet brandstof gebruikt waar niet nodig is”, vertelt Mark Vervuurt, Utrechter. 

Elektrische auto’s gebruiken dus minder energie en zorgen voor 30-55% minder CO2-uitstoot dan auto’s die op diesel, benzine of gas rijden, volgens de site van gemeente Utrecht. Brandstof veroorzaakt schadelijke uitlaatgassen en die uitlaatgassen komen niet in de lucht als je elektrisch rijdt. Daarnaast is het gebruik van een elektrische auto ook goedkoper voor de portemonnee. De aanschaf is wel duurder dan een diesel auto, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit met stroom dan met benzine. “Het kosten aspect is erg belangrijk bij mensen”, aldus Hiep, “Omdat zij echt voor lagere energiekosten willen gaan.”

De toekomst voor elektrische auto ziet er rooskleurig uit, maar ondanks dat de stijging van elektrische auto’s toeneemt zullen we nooit binnen twee jaar allemaal elektrisch rijden. Een auto gaat ongeveer 19 jaar mee, ofwel als we vanaf nu zouden rekenen rijden we pas over 20 jaar allemaal elektrisch.“Niet iedereen hoeft nu al elektrisch te rijden, het gaat voor mij om die revolutie”, aldus Hiep. “Ik ben er wel zeker van overtuigd dat elektrisch rijden de toekomst is.

Over de auteur

Isa van Gils

Mijn naam is Isa van Gils, toekomstig journalist. Als een sociaal en enthousiast persoon heb ik een positieve kijk op het leven en zo op het journalistieke werk. Nieuws maak ik graag interessant op verschillende vlakken en heb ik kritieke kijk op de actuele informatie. Daarnaast schijf ik graag over cultuur en amusement. Met mijn nieuwsgierige instelling zie je mij over een aantal jaar misschien wel voorbij komen als correspondent, radiomaker of te werk bij de NOS of RTL. Momenteel ben ik verslaggever voor SVJ media en schrijf ik nieuwsartikelen over hartje Utrecht.