Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Visdeurbel is na een succesvol 2023 weer live te volgen

Visdeurbel is na een succesvol 2023 weer live te volgen

gemaakt door: Jelle Betten

UTRECHT CENTRUM – De visdeurbel is weer geopend. Na 105.000 keer te hebben aangebeld en met ruim een miljoen unieke bezoekers uit allerlei verschillende landen, is de visdeurbel een enorme hit geworden. Wat begon als onderzoek, wordt nu steeds commerciëler, maar hoe staat het met dat onderzoek?

De deurbel in het water in Utrecht is de eerste in de wereld van dit soort. Het idee was als volgt: de vissen zwemmen in het voorjaar van de Vecht naar de Kromme Rijn om daar hun eitjes te leggen. Het probleem is echter dat de Weerdsluis vaak gesloten is omdat er dan nog weinig boten varen, en de sluiswachter kan vanwege het troebele water niet makkelijk zien of en hoeveel vissen er voor de sluis wachten. Dus via de site kan je de sluis live volgen via een camera. Als er vissen voor de sluis staan, kun je met een knop op de site ‘aanbellen’. Dan opent de sluiswachter de sluis en kunnen de vissen verder.

Met de ,door Mark van Heukelum, in 2021 in het leven geroepen visdeurbel wil de gemeente bewoners en bezoekers van Utrecht laten zien wat er allemaal onder water in de grachten gebeurt. Ook leert de gemeente welke vissoorten de Utrechtse grachten binnenzwemmen en die kennis wordt gebruikt de gemeente om de kwaliteit van het onderwaterleven in Utrecht te verbeteren. ‘’Bij het tweede jaar hadden we de camera op een andere plaats opgesteld, wel dichtbij maar net iets anders’’, aldus ecoloog Anne Nijs. ‘’We hebben ook steeds nieuwe informatie gekregen die we per jaar kunnen gebruiken om nieuwe dingen te proberen en te experimenteren’’. Tevens probeert de gemeente hiermee te laten zien dat de grachten niet zomaar een bak met water en een toeristische trekpleister zijn, maar ook dat er van alles leeft. De vissen zijn namelijk belangrijk voor de kwaliteit van de rivieren, kanalen en grachten. Ze helpen bij het gezond en schoonhouden van het water, wat ervoor zorgt dat de grachten mooier worden en beter bevaarbaar zijn.

‘’We zijn nu bezig met het vierde jaar en er zijn nu alweer ongeveer 265.000 mensen die de website hebben bezocht in twee weken’’, volgens Anne Nijs. ‘’Ook hebben we een chat gehad en daar zag je allemaal buitenlandse mensen, wat natuurlijk hartstikke leuk is’’. Ondanks alle successen zijn er nog wel grote stappen te ondernemen volgens Anne. Dat komt door het gebrek aan structuur onderwater en in de grachten. ‘’Één van de veranderingen die we hebben doorgevoerd is het aanbrengen van een brokstuk bij de camera voor alle kleine visjes, en dat was een succes’’, zegt Anne. ‘’En bij de singel is er een steiger en daar is een buizensysteem aangelegd voor de vissen. Maar het blijft wel lastig aangezien je niet zo makkelijk een natuurvriendelijke oever kunt maken aan de grachten vanwege onder andere de bootjes’’.

In 2023 is de site zo’n 8.2 miljoen keer bezocht. De site was al vanaf het begin een hit, maar mede door een TikTok van de Amerikaanse TikTokster Thunder Keck kwam er een stormloop aan (nieuwe) internationale mensen, vooral uit Amerika en Duitsland. Ook was de deurbel onderwerp bij ABC News Radio Australia, de Duitse tv en een artikel in The Guardian.

Na het succesvolle 2023 heeft de visdeurbel een aantal nieuwe functies aan de site toegevoegd. De site heeft nu een vernieuwde tweetalige website, het visdeurbeljournaal, waarin één keer per week de nieuwste ontwikkelingen over de bel worden behandeld, en een actie voor de mooiste vissenfoto’s. Ook is nu Barry de Baars te zien, een zeven meter grote opblaasvis die de vissen nog meer aanzien geeft.

De visdeurbel is actief van 1 maart tot eind mei. De site is hier te volgen: [https://visdeurbel.nl/]

Over de auteur

Jelle Betten

Jelle Betten (2002) is een beginnend journalist aan de School voor Journalistiek, wiens ambitie bij de sport ligt.  Woonachtig in Purmerend probeert hij zich meer wegwijs te maken over de wereld. Als sociale jongen kan Jelle met iedereen overweg en probeert hij ook iedereens verhaal te horen.  Hij probeert door middel van data, feiten en persoonlijke meningen het nieuws te brengen naar de mensen toe.  Als een echt sportmens gaat het hem goed af om in een team te werken al kan hij soms wat meer initiatief tonen.