Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Universiteit van Utrecht organiseert Onderwijsfestival:

Universiteit van Utrecht organiseert Onderwijsfestival:

UTRECHT CENTRUM- In het centrum van Utrecht vindt het jaarlijks terugkerende Onderwijsfestival plaats. Het evenement voor zowel docenten als studenten van de Universiteit van Utrecht om ideeën uit te wisselen met elkaar en hun plannen met elkaar te delen.

Het is een drukke, maar gezellige dag gevuld met verschillende workshops en masterclasses. Ook worden de winnaars van de docentenprijzen bekendgemaakt. Donderdag 7 maart wordt er in het academiegebouw in het centrum van Utrecht het onderwijsfestival van de Universiteit van Utrecht 2024 gehouden. De organisatie van dit jaarlijkse festival is al ruim een half jaar van tevoren bezig met de voorbereidingen. ‘Ik vind het heel mooi dat er een plek voor docenten wordt gecreëerd om echt met elkaar na te kunnen denken over hoe we het onderwijs gaan verbeteren’, aldus Renske Bouwer, lid van de organisatie van het festival, die ook een masterclass geeft op de dag zelf. ‘Onderwijs is het hart van universiteit, deze dag is dan ook georganiseerd om nieuwe wetenschappers op te leiden en nieuwe kennis door te geven en daarbij is goed onderwijs essentieel. Ook vind ik het heel leuk dat er studenten bij zijn, het is goed om ze erbij te betrekken.’ Ook worden er voor de organisatie van het festival leuke activiteiten geregeld zoals een poëzie wandeling.

Generatieve AI

Het thema van dit jaar is Generatieve Artificial Intellegence in het onderwijs. Dit komt steeds meer in beeld en zal dus ook steeds meer veranderingen teweegbrengen. Renske ziet dit ook. ‘Het is heel belangrijk om er aandacht voor te hebben en wat dit in de toekomst gaat betekenen voor het onderwijs. Hoe we dat precies gaan doen weten we nog niet, wanneer is het wel waardevol en wanneer niet.’ Of AI veel gebruikt gaat worden en of dit veel zal worden ingezet is iets om over na te denken voor volgend jaar. Maar na de discussies van vandaag met de andere docenten hebben zij besloten dat het onderwijs toch wel menselijk moet blijven en niet onder leiding van AI moet zijn.

Studenten

‘Ik vind het thema van dit jaar erg interessant, generatieve ai komt steeds meer in beeld en zal naar mijn mening ook een invloed gaan hebben in de toekomst van mijn generatie’ aldus Brighid Lemmens, studente aan de Universiteit van Utrecht. ‘Ik vind het erg goed dat op het onderwijsfestival docenten en studenten samenkomen om samen over de ontwikkelingen in het onderwijs te praten, ik merk namelijk zelf dat ik soms tegen dingen aanloop en die kan ik hier bespreekbaar maken.’ Deelt de studente. ‘Ik merk dat veel medestudenten die ik ken vaak generatieve ai gebruiken zoals bijvoorbeeld ChatGPT. Het is natuurlijk een makkelijke manier van informatie vinden, maar in hoeverre kan dit gebruikt worden zonder dat hier problemen van komen.’

Alternatieve toetsing

 

Er zullen deze dag ook verschillende showcases worden gepresenteerd over alternatieve toetsing, inclusief voor-en nadelen. ‘Leren voor tentamens vind ik vaak erg stressvol, aldus de studente Brighid. ‘Ik denk dat studenten er veel aan zullen hebben als er ook andere vormen van toetsing zijn in plaats van alleen maar frequente toetsing en tentamens. Door deze dag waar studenten en docenten samen komen en nu de showcases van alternatieve toetsing worden gepresenteerd, weet ik dat dit ook mogelijk is en dat vind ik een erg goed vooruitzicht.’

Hoe deze dag zelf verliep en hoe de verschillende masterclasses eruitzagen, dat onderzoekt verslaggeefster Stella Kooijman in dit video interview.

 

 

Over de auteur

Isa Bauman

Al van jongs af aan had Isa Bauman (2004) uit Den Haag al een passie voor schrijven en was erg nieuwsgierig naar de wereld om haar heen. Als mensen aan haar vroegen wat zij later wilde worden, antwoordde zij dan ook met journaliste of schrijfster. Ze studeert daarom Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, waar zij artikelen schrijft over Amersfoort. Ze is erg sociaal en schrijft graag over mensen hun verhalen. Ze houdt van reizen en wil hier graag haar werk van maken, namelijk als presentatrice op de televisie voor eventueel een reisprogramma, of als freelancer.