Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Veranderend boekingsgedrag is terug te zien op de Vakantiebeurs

Veranderend boekingsgedrag is terug te zien op de Vakantiebeurs

In het decor van de Jaarbeurs Utrecht opende de Vakantiebeurs dit jaar voor de 53e keer haar deuren voor reisliefhebbers en avonturiers. Een variatie van bestemmingen en reismogelijkheden ontvouwde zich tot aangeklede stands, verschillende reisadviseurs en veel bezoekers. Het evenement bood niet alleen inspiratie om naar exotische oorden en culturele parels te gaan, maar liet ook veranderingen in het reislandschap van 2024 zien. Zo boekten volgens meerdere deskundigen mensen vorig jaar veel eerder hun vakantie dan het jaar ervoor en lijkt deze trend dit jaar door te zetten.

De reiswereld is getuige van een opmerkelijke verschuiving in boekingsgedrag, zoals aangegeven door de ANWB. Waar in 2022 mensen geneigd waren om één tot vier maanden van tevoren te boeken, is deze periode in 2023 uitgebreid naar drie tot acht maanden van tevoren. Deze trend suggereert dat reizigers niet alleen vroeger boeken, maar ook meer tijd nemen om hun reis zorgvuldig te plannen en voor te bereiden. Elsje van Vuren, Corporate PR Manager bij de Jaarbeurs van Utrecht, bracht de sfeer van optimisme naar voren: “Nu de last van de coronabeperkingen van ons is afgevallen, zien we een opmerkelijke stijging in het aantal boekingen. Mensen lijken minder afwachtend te zijn geworden en boeken nu al veel eerder hun vakantie dan de afgelopen jaren.”

Op de Vakantiebeurs waren er zes verschillende zalen ingericht in het thema van de zes verschillende continenten die vertegenwoordigd werden op de Jaarbeurs. In één van de zes zalen stond een grote stand van Corendon waar vier mensen in Corendon kleding bezoekers van de beurs vakantie advies gaven. De sfeer onderling was erg ontspannen bij Corendon ondanks de rij van bezoekers die aan het wachten waren om reisadvies te ontvangen. Wendy Touw, een zelfstandig reisadviseur die namens Corendon op de vakantiebeurs stond en achter de grote balie zat, deelde ook haar observaties over de verschuivingen in het boekingsgedrag: “Hoewel er een algemene trend is dat mensen eerder boeken, valt het op dat de focus momenteel ligt op boekingen voor het voorjaar. Veel reizigers vinden de tarieven voor de zomervakantie ondanks de trend die nu gaande is aan de hoge kant en kiezen ervoor om eerder in het jaar op vakantie te gaan als de prijzen lager zijn.” RTL Nieuws deelt de hotspots van 2024. Frankrijk wordt veel opgezocht door Nederlanders als eventuele vakantie bestemming, maar de meeste boekingen worden in Spanje, Turkije en Griekenland gedaan. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het weer in Nederland, wal al maanden erg slecht is en daarom zouden de mensen weer verlangen naar zonnige stranden. Dit allemaal is natuurlijk niet positief voor de vakantiebestemmingen in Nederland. De afgelopen jaren werden deze bestemmingen door de onzekere corona maatregelen in het buitenland massaal geboekt. De trend van vroegtijdig boeken lijkt niet slechts een reactie op het verlangen naar exotische bestemmingen te zijn, maar ook een strategische keuze om geld te besparen. Zo werd er ook een voorspelling uitgebracht van een gemiddelde inflatie op de vakantie prijzen van zo’n vijf procent. Dat verklaart de stijging in het aantal mensen die vroegtijdig hun voorjaarsvakantie boeken zoals Wendy Touw eerder al aangaf.

De vraag luidt misschien nu bij verschillende lezers: waarom boeken mensen niet veel later, want dan komen er last minute deals die ook vaak erg voordelig zijn. ‘’Mensen hebben net de feestdagen achter de rug en januari wordt dan ook wel gezien als een grauwe maand, maar wij organiseren deze beurs juist in januari, omdat mensen die boeken lekker lang voor pret hebben van hun vakantie en zo veel vrolijker hun vakantie doorgaan’’, zei Elsje van Vuren. Deze trend was dan ook op de Vakantie beurs goed te merken. het was namelijk enorm druk op de beurs en bijna elke reisadviseur was wel met een bezoeker in gesprek.

De vooruitzichten voor 2024 tonen niet alleen een veranderd boekingsgedrag, maar ook een toename van het enthousiasme en het vertrouwen in een goede vakantie ver buiten de grenzen van Nederland. Als we de vakantiebeurs en de meerdere bronnen mogen geloven wordt 2024 een veelbelovend vakantie jaar!

Karsten van der Zanden maakte een audio reportage over de Vakantie beurs:

Over de auteur

Thom Broekman

Ik ben Thom Broekman, geboren in Nieuwegein en getogen in Houten. Ik ben 17 jaar en ben vaak op Ameland te vinden. Ik heb de havo afgerond en studeer nu aan de school voor journalistiek in Utrecht. Vaak word ik als een sociaal en creatief persoon beschreven en dat ziet u als kijker hopelijk ook terug in mijn interviews. Voor contact ben ik te bereiken op het volgende email adres: thom.broekman2006@gmail.com of via mijn Instagram: thom.broekman2006