Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Defensie alweer op bezoek bij Utrecht Centraal

Defensie alweer op bezoek bij Utrecht Centraal

Defensie is heeft alweer een pop shop op Utrecht Centraal. De winkel is bedoeld om reizigers te informeren over de diverse civiele functies die binnen Defensie beschikbaar zijn.

Wanneer je binnenkomt bij de winkel, zijn de actuele medewerkers van Defensie klaar om je te helpen met antwoord geven op je vragen. Er zijn 2 grote touch screens in de winkel die je kan gebruiken als je meer informatie wil hebben over een specifieke baan. Ook zitten er een paar apparaturen van de militair in de winkel en bezoekers kunnen lekker genieten van een kopje koffie en ook een snoepje.

Veel mensen weten niet dat er bij Defensie ook veel mogelijkheden zijn voor mensen die geen militair willen worden. In de pop-up store kunnen geïnteresseerden informatie krijgen over functies in de logistiek, techniek, facility management, ICT, beveiliging en inkoop.

“We moeten eigenlijk weer teruggaan naar de banen winkels die we vroeger hadden dus vaste winkel of baanwinkels hè waar mensen hun vragen kwijt kunnen. Mensen missen het fysieke contact.” Zegt Buddy van Defensie.

De pop up store op Utrecht Centraal met hoofdthema is je hoeft geen militair te zijn om bij defensie te werken.

“Als je om je heen kijkt hebben we hier bijna allemaal niet militairen en Ik ben de enige militair en ik moet u dan ook de vraag kunnen beantwoorden van stel iemand komt binnen en die wil de militaire functie dat ik daarvoor klaar staat. En door niet militairen ook hier in de pop up shop in te zetten en voor hun een verhaal te vertellen ik ben niet militair maar zo ziet mijn werkdag eruit dit doe ik om een steentje bij te dragen vrede en veiligheid.” Zegt Buddy, die de enige militair in de winkel is.

Er komen wel veel vragen maar er was eentje die meest gesteld was. “Toevallig vorige week was de brief over de dienstplicht binnengekomen en dan krijg je heel veel ouders van ik heb een vraag moet mijn kind van 17 nu wel of niet dienen dus zulke vragen krijg je ook en je ziet het heeft gewoon nut om zulke dingen te doen.”

Bij de pop up shop heb je verschillende mensen van alle verschillende dienst. Mensen kunnen gelijk solliciteren bij de touchscreens maar is niet verplicht. Je kan ook je vraag stellen en dan bellen ze je later terug.

De winkel is nooit leeg. Er komen veel bezoekers en de medewerkers zijn enthousiast om hun vragen te beantwoorden. Een bezoeker, die anoniem wil blijven, was heel lang in een gesprek met een medewerker.

“Eigenlijk is defensie best wel groot en het was bij mij eigenlijk onduidelijk wat voor soorten functies er zijn dus het ging eigenlijk voornamelijk om wat meer uitleg te krijgen over militaire, het verschil tussen militairen, reservisten en burgerfuncties en wat daarbij komt kijken qua opleiding, qua financiën, wat wordt van je gevraagd en daar heb ik een heb ik informatie over gekregen.”

“Ik denk dat heel toegankelijk is. Ik denk dat het is best wel laagdrempelig om hier even binnen te lopen en zeker omdat er zo’n grote organisatie is en je weet je gewoon niet zo goed waar je moet zijn dus dit is een prettige manier om de informatie te krijgen.”

Defensie hoopt met de pop-up store meer mensen te bereiken die op zoek zijn naar een uitdagende en betekenisvolle baan. De winkel is geopend tot en met 14 april 2024.

Over de auteur

Xio-Miliane Raposo

Xio-Miliane Raposo (1999) is op Aruba geboren maar heeft vele jaren op Curaçao gewoond. Twee jaar geleden heeft ze bij de radio gewerkt als een lokale en internationale journalist. Zo is ze bij de Hogeschool van Utrecht op het opleiding Journalistiek geland. Zij houdt van dansen, zingen, lezen, zon en strand. Later wil ze als correspondent of freelancer werken. Sinds 4 september gaat zij op pad in Utrecht Centrum om nieuws te vinden.