Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Wrijving: Een ruimte om te praten over seks

Wrijving: Een ruimte om te praten over seks

Rode lampen, “Gangsta’s Paradise” uit de speakers op de luit, en zelfgemaakte kostuums – alles is bij Teatro in Utrecht ingericht voor Wrijving: een avond vol seksverhalen. Op woensdag 3 april was er een speciale editie met als thema Historische Erotische Literatuur.

Seks is nog steeds taboe. Misschien bespreek je het met je partner of beste vriend, maar zelfs dan is het niet altijd even makkelijk om erover te praten. Tijdens seksuele voorlichting op scholen wordt vaak uitgelegd hoe je niet zwanger kunt worden en geen soa’s kunt krijgen, maar er wordt niet gesproken over hoe je kunt genieten van seks. Dit zorgt er niet alleen voor dat het een taboeonderwerp blijft, maar het kan ook gevaarlijk zijn omdat we niet leren communiceren met partners of niet weten hoe we kunnen ontdekken wat we zelf fijn vinden.

Sanne Bloem, die zelf ook een voorlezer is vanavond, is de bedenker van Wrijving. Ze wil met deze avonden een ruimte creëren waarin openlijk gesproken kan worden over mensen hun ervaringen met seks en intimiteit. “Er is gewoon heel weinig representatie voor diversiteit; mensen leren seks van porno of van elkaar, eigenlijk alleen van mensen met wie je het doet of vanuit een heel vertekend beeld.” Wanneer er gevraagd wordt of ze kan beschrijven wat Wrijving precies inhoudt, vertelt ze dat ze gaandeweg nog aan het ontdekken is wat ze precies van plan is met dit concept. Natuurlijk is het voornaamste aandachtspunt dat mensen seksverhalen kunnen vertellen en aanhoren, maar het is ook een leerweg voor iedereen die aanwezig is. “Ik heb een enorme groeimentaliteit; we kunnen het nog niet, we zijn het aan het leren. Veel mensen denken dan ‘Als je zo’n avond organiseert, dan moet alles al goed zijn’, maar dat is niet zo, en dus precies ook wat je in bed niet moet doen.”

Bij deze speciale editie van Wrijving wordt er historische erotische literatuur voorgelezen, van de middeleeuwen tot aan de renaissance. Het heeft allemaal één ding gemeen: erotiek. “Deze avond had meer een educatief doel en het hele doel van de specials is om te kijken ‘hoe kunnen we nog meer over seks praten’,” aldus Sanne Bloem. De presentator verwelkomt het publiek met een uitleg van de huisregels en het programma van de avond. Door een aantal grapjes te maken en een open luchtige houding aan te nemen, zorgt hij ervoor dat er een rustige en comfortabele sfeer ontstaat in de bar en iedereen lijkt klaar voor het evenement. Omdat seks altijd al aanwezig is geweest, komen er zowel verhalen tevoorschijn uit het oude Griekenland als herstelde oud-Nederlandse liederen over seks.

In de pauze zijn er speciale middeleeuwse drankjes verkrijgbaar bij de bar, bedacht en gemaakt door Sanne zelf. Ook heb je de kans om te praten met andere gasten, iets wat Sanne zelf ook heel belangrijk vindt. “Dat probeer ik ook te faciliteren, dat je een nieuw iemand spreekt,” meldt Sanne. “Je kunt heel erg in jezelf zitten en hier wil ik toch dat je nog even contact maakt met anderen.”

Een van de bezoekers, Lisa Verweij, vertelt wat ze van de avond vindt: “De sfeer was erg fijn; iedereen was erg zorgzaam en behulpzaam en daarnaast stond iedereen open voor een gesprek, zelfs het publiek.” Veiligheid en gemak stonden centraal op dit evenement; je mocht op elk moment naar buiten lopen als het je te veel werd en er was een aangewezen “knuffelbeer” die af en toe keek hoe het met mensen ging die het evenement kozen even te verlaten. Voor Lisa is het al normaal om het over seks te hebben, maar ze maakt er wel onderscheid in met wie ze erover praat. “Het hangt er bij mij denk ik erg vanaf in welke omgeving ik me bevind en met welke mensen ik praat. Ook vind ik het fijn om bepaalde delen voor mezelf te houden, of tussen mij en mijn partner. Het is dan niet dat ik het verzwijg; als iemand waarbij ik me comfortabel genoeg voel ernaar vraagt, praat ik daar alsnog zonder moeite over.”

Het verschilt per persoon hoe vrij iemand is in het bespreken van hun seksleven en wanneer het nog taboe is, maar door het organiseren van dit soort avonden wordt er toch voor gezorgd dat iedereen de kans krijgt om zich erin te verdiepen en comfortabeler te worden in het praten over seks.

Over de auteur

Tessa Bogaards

Tessa Bogaards (2003) is eerstejaars student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ze schrijft het liefst over film, literatuur en alles wat om cultuur en vrije tijd heen hangt. Daarnaast wil ze graag verhalen verzamelen van over de hele wereld en vooral die van mensen die normaal niet aan het woord komen.