Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Het NK Poetry Slam gaat weer beginnen

Het NK Poetry Slam gaat weer beginnen

Foto: Michiel de Roo

De Gouden Vink wisseltrofee en een geldbedrag van duizend euro staan weer op het spel bij het jaarlijkse Nederlandse Kampioenschap Poetry Slam. Zaterdag 23 september gaan de acht finalisten in het Tivoli literaire battles uitvechten om te bepalen wie er uiteindelijk als winnaar uit de bus komt. Toch is het voor veel mensen niet geheel bekend wat Poetry Slam precies is.

Deze dichtvorm ontstond in de jaren 70 in Amerika als alternatief op stoffige voordrachten van poëzie. Het Nederlands Kampioenschap bestaat sinds 2002. Het is een verbale bokswedstrijd tussen twee dichters waarbij zowel het gedicht als de voordracht het publiek en de jury moeten overtuigen. In de eerste rondes moeten de dichters elkaar wegblazen met een performance van maximaal 3 minuten. In de finale wordt er gebattled tussen de kandidaten waarbij improvisatie een rol gaat spelen.

Oud-winnares Martje Wijers geeft aan dat de afgelopen jaren de performance steeds belangrijker is geworden ten opzichte van het gedicht. “Het publiek stemt door middel van een applausmeter. Het publiek gaat vaak meer af op de performance, terwijl de jury de kwaliteit van het gedicht vaak zwaarder laat wegen. In de absolute finale heeft het publiek de beslissende stem. Hierdoor is de voordracht nog wel het belangrijkste geworden.”

Het mooiste aan deze alternatieve dichtvorm vindt Martje de ervaring die je als luisteraar krijgt. “De toevoeging van emotie aan een gedicht, waarbij je de dichter ook hoort en ziet zorgt voor een completere ervaring dan wanneer je een gedicht thuis leest.”

Jet Sietsma praat met oud-winnares Martje Wijers.

Over de auteur

Rick Bronkhorst

Ik ben Rick Bronkhorst(1999), een afgestudeerd leraar Economie en eerstejaars Journalistiekstudent uit Apeldoorn. Ik heb een zeer brede interesse in onder andere sport, politiek en wat er algemeen in de wereld speelt. Ik ben op dit moment bezig met alles wat speelt binnen Utrecht centrum. Ik hoop later als politiek verslaggever of buitenlandcorrespondent aan de slag te gaan. Hierbij wil ik mezelf onderdompelen in een andere cultuur en deze aan de oppervlakte brengen.