Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Stadsbrasserie de Utrechter viert de week zonder vlees met het groene verrassingsmenu

Stadsbrasserie de Utrechter viert de week zonder vlees met het groene verrassingsmenu

Stadsbrasserie de Utrechter Foto: Fleur van der Heijden

UTRECHT CENTRUM – Stadsbrasserie de Utrecht heeft ter ere van de week zonder vlees en zuivel een speciaal groen verrassingsmenu op de kaart gezet. Daarnaast starten ze maandag 11 maart ook met een nieuwe menukaart, waarbij meer dan de helft van de gerechten vegetarisch of veganistisch zal zijn.

Bjorn Koot is vinoloog en oud-kok en heeft nu zijn focus gelegd op het helpen van bedrijven om het beste uit zichzelf te halen en doet dat nu bij de Utrechter.

Week zonder vlees het zuivel: Het Groene verrassingsmenu
In de week van 4 maart was het de week zonder vlees en zuivel en ter ere daarvan lanceerde de Utrechter een groen verrassingsmenu. De stadsbrasserie vindt belangrijk om aandacht te besteden aan deze week. “In Utrecht is er veel aandacht voor groen en duurzaamheid en daar moeten wij ook in mee. Als modern horecabedrijf streven wij ernaar een vanzelfsprekend voorbeeld te zijn van waar we in de toekomst naartoe moeten met ons eten en drinken” vertelt Bjorn.

Nieuwe Menukaart
Op maandag 11 maart komt er een nieuwe menukaart waarbij ze ervoor hebben gekozen meer dan de helft van de gerechten vegetarisch of veganistisch te maken. “Ik denk dat we serieus mee moeten in de vergroening qua eten. Sommige mensen hebben daar nog iets meer tijd voor nodig dus om die reden kiezen wij ervoor nog wel vleesgerechten op de kaart te laten staan zodat iedereen bij ons terecht kan”. In de afgelopen drie jaar is de Utrechter zich meer gaan uiten als het gaat om vegetarisch en veganistisch eten. Waar ze eerst nog wat traditioneler waren, zijn ze nu veel meer bezig met duurzaamheid en staan ze meer in lijn met de groene initiatieven die steeds groter worden in de binnenstad van Utrecht.

Het vegetarische aanbod van Utrecht
In Utrecht is het tegenwoordig helemaal niet moeilijk om een plek te vinden met genoeg vegetarische opties. Net als in de rest van Nederland is het aanbod de laatste jaren flink gegroeid. Uit de laatste gezondheidspeiling van de gemeente Utrecht in 2020 bleek dat 11% van de bewoners vegetarisch eet. Maar als je kijkt naar hoeveel meer vegetarische plekken er de afgelopen jaren zijn bijgekomen in Utrecht, kun je wel zeggen dat dit percentage nu waarschijnlijk hoger ligt

De keerzijde van de week zonder vlees
Een slagerszaak in het hartje van Utrecht, die liever niet bij naam genoemd wil worden, is niet al te enthousiast over de Week Zonder Vlees. “Ik begrijp dat mensen wat bewuster willen leven en daarom meedoen aan deze week, maar mijn inkomsten komen nou eenmaal voornamelijk uit de verkoop van vlees,” vertelde de slager. Hij maakt zich echter geen zorgen over de toekomst: “Ik ben ervan overtuigd dat er altijd mensen zullen zijn die vlees blijven eten, en het is goed dat we wat vriendelijker worden voor onze planeet.

verslaggever Jeremy Bouwmeester ging in gesprek met Bjorn Koot over het groene menu.

Over de auteur