Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Geldzorgen onder studenten veroorzaakt stress

Geldzorgen onder studenten veroorzaakt stress

Studenten hebben veel moeite met hun studie en bijbaan combineren.

Wij hebben Anne geïnterviewd. Zij is student aan de Universiteit van Utrecht en heeft ons wat meer verteld over haar ervaring met het combineren van haar studie met een baantje.

Veel studenten moeten werken om rond te komen en minder werken is dan geen optie. In 2021 had bijna zeventig procent van de jongeren geldzorgen, door inflatie was dit in 2022 nog meer. Studenten die moeilijk rondkomen kunnen last hebben van hoofdpijn, stress, slaapproblemen en soms zelfs mentale problemen. De gemiddelde student verdient vierhonderdvijftig euro per maand, en van dat bedrag kan in de meeste gevallen de huur niet eens betaald worden, meld het scriptium. Sommige studenten moeten noodgedwongen een bijbaan nemen waardoor ze zich niet compleet op hun studie kunnen focussen, aldus de kindertelefoon.

Wij hebben een student geïnterviewd die vijftien uur per week werkt om te vragen hoe ze haar studie met haar baan combineert. Anne studeert taal en cultuurstudies in Utrecht en werkt bij een tweedehandswinkel. Ze vindt het moeilijk om haar studie met werk te combineren en zegt hierover het volgende: ‘Ik merk vooral dat ik veel werk en daardoor minder tijd heb om te leren, en als ik ook nog wil afspreken en leuke dingen wil doen is er niet heel veel tijd meer over.’ 

Over de auteur

Tessa Bogaards

Tessa Bogaards (2003) is eerstejaars student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ze schrijft het liefst over film, literatuur en alles wat om cultuur en vrije tijd heen hangt. Daarnaast wil ze graag verhalen verzamelen van over de hele wereld en vooral die van mensen die normaal niet aan het woord komen.