Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Honden uitlaten met plezier: “Ik haal ze op en breng ze weer veilig thuis”

Honden uitlaten met plezier: “Ik haal ze op en breng ze weer veilig thuis”

Hondenbaasjes die niet goed te been zijn, te druk met werken, of hun harige vriend een beetje extra plezier gunnen. Hondenuitlaatservices bieden mogelijkheden om honden een leuke dag te laten beleven, of mensen te helpen door voor hun de hond uit te laten. Simcha Geurts (30), eigenaresse van een hondenuitlaatservice in Utrecht doet dit al jaren met veel plezier. De wandeling van Geurts in de Soesterduinen, geeft een indruk hoe een hondenuitlaatdienst functioneert en de dieren zich in de duinen al spelend met elkaar vermaken.

Voor Simcha is haar hondenuitlaatservice niet zomaar een baan; het geeft ook rust. “Dit is gewoon heerlijk, wandelen met aandacht voor de hondjes en buiten zijn,” voegt ze eraan toe. Ze gaat met de honden uit Utrecht, in haar bus naar verschillende locaties om te wandelen, bijvoorbeeld op de Soesterduinen, Erkemederstrand of de Hoornboegse Heide. Ze wandelen anderhalf uur. Met de honden is ze altijd vrolijk. Ze benadrukt ook dat eigenaren dagelijks kunnen meekijken met de avonturen van hun honden via haar Instagram-account, waar ze regelmatig foto’s en video’s deelt. Honden die achter elkaar aan rennen, vechten om een tak en rollen in het zand. Alles is op het account te vinden.

Elke hond loopt ook elke week met dezelfde groep, maar de honden moet het ook goed met elkaar kunnen vinden. Simcha vertelt hierover: “Bij het samenstellen van een groep honden streef ik naar minimaal zeventig procent meegaande honden voor stabiliteit. De overige dertig procent zijn honden met mogelijk minder ervaring in een groep, zij worden hieraan toegevoegd. Dit zorgt voor harmonie. Elke hond is anders, de teckel Oscar staat wat lager bij de grond dan de grote Labrador, die hoog op zijn poten staat. Het bijbenen van de groep is lastig, dit ongemak uitte ze door veel te blaffen.

“Voor de duur van de dag voelen deze honden echt als de mijne,” legt Geurts uit, “en dan breng ik ze weer terug naar hun eigenaren, en zijn ze niet meer mijn verantwoording.” Ze haalt ze op, ze neemt ze mee en ze moeten weer veilig thuis gebracht worden. “Ik heb ooit een vervelende ervaring meegemaakt, dat er een hond wegelopen was. Alle honden werden naar de bus gebracht, en mijn zoekactie met de eigenaar zorgde voor veel commotie, maar het is gelukkig goed afgelopen we hebben de hond weer teruggevonden.

In haar bus heeft ze een speciale bench voor de honden, waar sommige na een lange wandeling vredig liggen te slapen, terwijl anderen gezellig bij elkaar kruipen. “Het is ongelooflijk schattig,” zegt ze met een glimlach op haar gezicht, “na de wandeling liggen alle honden vermoeid en voldaan in de bus, en sommige hoor je zelfs snurken.”

Rogier Ploeg geeft zijn hond Joop wekelijks de kans om deel te nemen aan een hondenuitlaatservice. Joop zit al drie jaar bij de groep, elke ochtend staat hij kwispelend en springend te popelen om mee te mogen met de bus. ’s Ochtends om negen uur wordt hij opgehaald en om twaalf uur weer thuis gebracht. Vol enthousiasme deelt Rogier Ploeg zijn ervaring: “Het is werkelijk fantastisch voor Joop. Hij geniet met volle teugen van de avonturen en de sociale interactie met andere honden.”

Noortje Maenen en Max Kien spraken met Simcha Geurts.

Over de auteur

Kiki Peek

Kiki Peek geboren in 2005 in Bunnik, is een student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze koestert een diepe passie voor muziek en is tevens enthousiast over sport. Haar brede interesse strekt zich uit tot verschillende gebieden, en ze heeft een sterke betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties. Kiki streeft ernaar om met haar journalistieke werk te laten zien hoe de samenleving werkt. Ze wil verhalen vertellen die mensen enthousiasmeren en hen meer laten begrijpen over wat er om hen heen gebeurt.