Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Voorstelling ‘Uit je Dakloos’ brengt verborgen dakloosheid aan het licht

Voorstelling ‘Uit je Dakloos’ brengt verborgen dakloosheid aan het licht

Campagneposter van GiveMe5 in samenwerking met Museum of Humanity

Het beeld van de samenleving is gericht op de stereotype zwerver; een man op een parkbankje die een alcohol- of drugsverslaving heeft. Maar dakloosheid is vaak verborgen. In de voorstelling ‘Uit je Dakloos’ vertelt zanger Hans de Booij zijn ervaring met dakloosheid door middel van een muziekoptreden. Ook spreken verschillende organisaties over het probleem waar veel Utrechters mee kampen, om zo de stigma’s rondom dakloosheid weg te nemen.

De bibliotheek Utrecht trekt een volle zaal met de voorstelling ‘Uit je Dakloos’. Het valt op dat het publiek voor een groot deel bestaat uit studenten. Langzaam dimmen de lichten en springen de spotlights aan op presentatrice Fadoua Alaoui. Ze heet het publiek een warm welkom bij de tweede editie van ‘Uit je Dakloos’. Senna, student aan de Hogeschool Utrecht, wordt uitgenodigd op het podium om haar ervaring met dakloosheid te vertellen. Ze heeft maandenlang geslapen op de bank bij vrienden, in bushokjes en op het station, nadat ze haar studentenhuis was uitgezet. Met dit verhaal laat ze zien dat dakloosheid iedereen kan overkomen.

Willem van Sermondt, programmaleider van het Kansfonds, mag de voorstelling inluiden met zijn speech over verborgen dakloosheid. Het Kansfonds is een goede doelenorganisatie die strijdt tegen dakloosheid in Nederland. “Onze missie is een thuis voor iedereen.” Vertelt Willem. Hij spreekt tijdens zijn speech over het stereotyperende beeld van dakloosheid en hoe dakloze mensen moeilijk te herkennen zijn in de samenleving. Willem geeft het publiek een uitgebreide presentatie over het onderzoek dat het Kansfonds heeft gedaan in samenwerking met veel verschillende organisaties. Het Kansfonds heeft een telling uitgevoerd met de Hogeschool Utrecht in het gebied Noordoost Brabant om een bredere definitie van dakloosheid te krijgen. Uit deze telling komt een ander beeld van dakloosheid dan tot nu toe werd gedacht. “Je ziet dat bestaansonzekerheid en gebrek aan betaalbare woningen een steeds grotere groep in Nederland raakt. Er zijn steeds meer mensen die een risico lopen op dakloosheid.” Vertelt Van Sermondt. Willem laat in zijn presentatie concrete cijfers zien van het aantal daklozen dat het Kansfonds heeft geteld. “De cijfers onderbouwen het verhaal dat wij willen overbrengen bij het publiek.”

Wat Willem van Sermondt erg benadrukt in zijn speech is dat bij een telling naar daklozen niet altijd iedereen meegeteld kan worden. Er zijn dus veel groepen die niet in beeld zijn tijdens een onderzoek. Ook stelde hij de kwestie of dakloosheid verborgen is, of verborgen wordt gemaakt.

Het Kansfonds focust zich vooral op het spreken met jongeren over dakloosheid. “Dakloosheid bij jongeren brengt veel onzekerheid met zich mee. Het maakt ze extreem kwetsbaar.” Vertelt Willem. Zijn doel is dat de voorstelling ‘Uit je Dakloos’ het beeld van dakloosheid doet kantelen bij het publiek. “Ik hoop dat na deze avond het draagvlak in de samenleving groter wordt om met z’n allen bij te dragen aan woonoplossingen.”

Rachel Streefland, wethouder voor Beschermd Wonen in Utrecht, neemt de plaats van Willem op het podium in. Ze vertelt dat het moeilijk is om dakloosheid in kaart te brengen in Utrecht. “De cijfers laten niet het hele beeld zien.” Als wethouder voor Beschermd Wonen strijdt ze voor de Utrechters die geen dak boven hun hoofd hebben. “We moeten dakloosheid voor zijn en grote stappen zetten. Ik hoop dat niet alleen Utrecht daar voor pleit.”

Achter de coulissen van het podium is Hans de Booij nog druk bezig met de voorbereiding van zijn optreden. Het publiek wacht vol spanning tot de bekende zanger het podium betreedt. Ze worden bezig gehouden door de presentatrice, die een microfoon de zaal in stuurt voor vragen uit het publiek. Willem van Sermondt en wethouder Streefland krijgen interessante en kritische vragen op zich af gestuurd, die ze met gewisheid beantwoorden.

Met een daverend applaus baant Hans de Booij zich een weg naar het podium, waar hij plaatsneemt achter de piano. Schrijver Sander van Leeuwen staat in het midden van het podium met een boek in zijn handen. Hij begint met het voorlezen van korte stukken uit de biografie van Hans de Booij die hij heeft geschreven. Als Sander het boek dicht slaat, klinken de melodieën van hits als ‘Annabel’, ‘Alle Vrouwen’ en ‘Een Vrouw Zoals Jij’. Hans zingt ook het bekende nummer ‘Thuis Ben’, die past bij het thema van de voorstelling.

Presentatrice Fadoua spreekt met Hans over zijn leven als bekende artiest, zijn kritieke toestand tijdens de coronapandemie en zijn dreigende dakloosheid. Tijdens dit interview komen er emotionele gevoelens los bij De Booij. “Toch kijk ik nooit terug, ik probeer in het hier en nu te zijn.” Vertelt Hans. Hij heeft een zware periode achter de rug gehad en vindt het mooi dat hij bij deze voorstelling zijn verhaal kan vertellen op een memorabele manier. Zijn levensverhaal is herkenbaar voor velen. “Met geld kun je dit niet oplossen. Je moet de deur uit, bewegen en praten.”

Nadat Hans de Booij het podium heeft verlaten, betreden verschillende daklozenorganisaties het podium om hun campagnes voor te stellen aan het publiek. Geef Tijdelijk Thuis, een organisatie die de samenleving oproept om bij te dragen aan woonoplossingen, presenteert de aftrap van haar website en nieuwe campagneposter. Deze organisatie bestaat uit vier verschillende goede doelenorganisaties met dezelfde missie, die besloten hebben om hun krachten te bundelen in een overkoepelend platvorm. “Kamer vrij in huis? Geef een tijdelijk thuis.”

Ter afsluiting van de voorstelling introduceert Roos Meijer het publiek aan GiveMe5. Een campagne waarbij hotels een bijdrage kunnen leveren in het leven van daklozen. Hotels stellen vijf kamers beschikbaar voor economisch daklozen, die vanuit daar het leven weer kunnen oppakken. GiveMe5 is een campagne waar vrijwilligers dag en nacht klaar staan voor de daklozen. “Wij streven naar bewustzijn.”

* Economisch dakloos: mensen die na verlies van werk of een scheiding dakloos zijn geraakt.

Verslaggever Finn de Winter heeft een reportage gemaakt van de voorstelling ‘Uit je Dakloos’. Ook spreekt hij in dit audiofragment met Willem van Sermondt, programmaleider van het Kansfonds, over verborgen dakloosheid.

Over de auteur

Liv Galjé

Liv Galjé, geboren in Zaandam, is beginnend journalist en student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Haar passie voor de journalistiek begon al op jonge leeftijd. Ze heeft tijdens haar middelbare schooljaren op het Zaanlands Lyceum met bevlogenheid gewerkt op de redactie van de schoolkrant Prometheus, waar ze hoofdredactrice is geweest. Het was dan ook geen verassing dat ze de studie journalistiek ging doen. Ze zou graag de journalistieke wereld in willen duiken op het gebied van kranten, tijdschriften en televisie. Ook is haar ambitie om zowel achter als voor de camera te staan, om mensen het dagelijkse nieuws te brengen. Liv kijkt er naar uit om het prachtige historische Utrecht te ontdekken door nieuws te vergaren uit alle hoeken van de stad. Liv Galjé is te bereiken voor contact, nieuws en journalistieke tips via liv.galje@student.hu.nl