Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Bedelverbod op de politieke agenda: Utrecht zoekt oplossing voor straatbedelaars

Bedelverbod op de politieke agenda: Utrecht zoekt oplossing voor straatbedelaars

De gemeente Utrecht gaat in januari het voorstel voor een bedelverbod gedurende de zomermaanden van 2024 heroverwegen. Het initiatiefvoorstel komt van UtrechtNu!-fractievoorzitter David Bosch, ‘Dit voorstel, dat binnenkort behandeld zal worden, is een reactie op de toenemende zorgen binnen de stad, vooral van ondernemers, over de overlast veroorzaakt door bedelaars’

Het voorstel houdt een bedelverbod in vanaf 1 juni tot en met 30 september 2023, dit om overlast tegen te gaan en de veiligheid in Utrecht te verbeteren. Het voorstel houdt rekening met de juridische kant van het verhaal, dit omdat een geheel verbod de menselijke waardigheid zou aantasten. Om deze reden wordt het bedelverbod alleen voor de zomermaanden voorgesteld.

Als het voorstel wordt doorgevoerd wordt aan het einde van deze periode een evaluatie gedaan hieruit moet dan worden opgemaakt of het verbod een positief effect heeft gehad op de stad. De uitkomst van de evaluatie zal dan ook een grote rol spelen in het eventuele vaste bedelverbod in Utrecht.

In veel Nederlandse gemeenten blijft een bedelverbod een actueel thema. Zo zijn er in verschillende gemeenten onafhankelijke partijen die flyers uitdelen, op de flyers worden mensen verzocht geen geld te geven aan bedelaars. Partijen die tegen een bedelverbod reageren hier dan ook op, met woorden als ‘afschuwelijk’ en ‘walgelijk’. Ook in Utrecht blijft het een discussiepunt, maar met dit plan zou Utrecht de eerste stad kunnen worden waar beide partijen het met elkaar eens zijn.

Beluister hier het interview tussen verslaggever Sam Wouters en verkoopmedewerkster Ingrid.

Over de auteur

Max Kien

Max Kien Journalist Ik ben Max Kien geboren in de winter van 2006, sport is mijn specialiteit en ook mijn grote passie. Door middel van mijn journalistieke werken wil ik mensen mijn passie voor de sport over brengen. Reizen over de hele wereld is ook een van mijn grote liefdes. De fraaiheid van onze aarde zou iedereen moeten kunnen waarnemen. Voor mij zou het meer dan een eer zijn om documentaires te maken over onze verfijnde aardbol. Tot slot vind ik het heerlijk om mij te focussen op een onderwerp en hier helemaal in op te gaan.