Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Hoe zit het met de bouwsector in Utrecht?

Hoe zit het met de bouwsector in Utrecht?

De bouwsector is nog altijd groeiend zo blijkt uit cijfers, maar dat is niet het hele verhaal. Ondanks dat de bouwsector nog steeds een stijgende lijn heeft qua omzet volgens het CBS, is het aantal banen in Utrecht gedaald. Ik sprak met Marcel Fakkeldij van Fakkeldijgroep en Jamie Korff student in de bouw. 

De omzet in de bouw zit in de lift en dat zit het al een tijdje ondanks de coronapandemie, hoge materiaalprijzen en de krappe arbeidsmarkt presteerde de bouw relatief goed. Vooral de bouw werd door de gebeurtenissen, zoals de verhoogde energieprijzen en corona-crisis, enorm geteisterd dus dat maakt deze stijging des te knapper. Het indexcijfer van de bouw is in tien jaar met dertig indexpunten gestegen (wat ongeveer gelijk is aan 30%), van flink onder het gemiddelde met andere sectoren naar net boven het gemiddelde.

Zoals te zien valt ging het in 2012 goed met de vacatures, maar nu is er een verzevendubbeling van het aantal vacatures ten opzichte van 2012. Wat aangeeft dat er veel meer vraag is dan dat er aanbod is. Dat heeft ook invloed op de spanning op de arbeidsmarkt in Utrecht.

Dat er nu een krappe arbeidsmarkt is is duidelijk. Met een stijging van 6 punten in 4 jaar (wat bijna meer is dan onderwijs en gezondheid bij elkaar) is de spanning op de markt op een hoogte punt. Het vreemde aan de arbeidsmarkt spanning is dat deze data is van voor de corona-crisis, dus het is helemaal niet gek om te denken dat die druk alleen maar is toegenomen.

Een oorzaak voor de groei van de vestigingen per sector zou kunnen zijn dat bestaande bedrijven zijn gaan groeien en dus meerdere vestigingen zijn gaan openen. Dat verklaart alleen niet dat de daling in het aantal banen in de bouw in Utrecht.

Dat er ook in de bouw meer opheffingen zijn is niet gek. Zoals af te lezen valt aan de tabel zijn er (alle sectoren bij elkaar op geteld) ruim 30.000 extra opheffingen ten opzichte van van 2012. Merkwaardig is alleen dat er bij de bouwnijverheid dus ook (al dan niet een kleine) stijging is qua opheffingen ten opzichte van 2012, terwijl er bij landbouw, bosbouw en visserij (een gedeelte van de bouwnijverheid) juist een daling is.

Hoe zat dat vroeger en wat is er in het vooruitzicht?

”Ik zit al 36 jaar in het vak en ik denk dat het nog vele jaren zullen zijn als het aan mij ligt”, zegt Marcel Fakkeldij van Fakkeldijgroep. ”Voor de corona-crisis had ik veel meegemaakt, maar dat was heel anders. Het was voor mij niet heel lastig want ik werk vaak alleen of met weinig mensen en klanten komen niet in de buurt. Voor sommige klanten was het ook wennen, als ik bijvoorbee

”ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik goed met mijn handen bent en dit heel leuk is. Ook vind ik te veel achter de boeken zitten niet leuk”, Aldus Jamie Korff, tweedejaarsstudent in de bouw. ”Ook gaat de werken in de bouw nooit weg. Sommige beroepen ,zoals boekhouding bijvoorbeeld, worden overgenomen door AI maar werken in de bouw niet”. ” De toekomst van de bouw zit denk ik in de zonnepanelen”.

Over de auteur

Jelle Betten

Jelle Betten (2002) is een beginnend journalist aan de School voor Journalistiek, wiens ambitie bij de sport ligt.  Woonachtig in Purmerend probeert hij zich meer wegwijs te maken over de wereld. Als sociale jongen kan Jelle met iedereen overweg en probeert hij ook iedereens verhaal te horen.  Hij probeert door middel van data, feiten en persoonlijke meningen het nieuws te brengen naar de mensen toe.  Als een echt sportmens gaat het hem goed af om in een team te werken al kan hij soms wat meer initiatief tonen.