Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Studenten van de UU vragen aandacht voor paarse vrijdag

Studenten van de UU vragen aandacht voor paarse vrijdag

Afgelopen vrijdag kleurde de Universiteitsbibliotheek paars. Een groepje studenten van de Universiteit Utrecht stond daar met een stand om aandacht te vragen voor paarse vrijdag. Een actiedag van de gender and sexuality alliance, waarbij er aandacht wordt besteed aan de lhbtiqa+ gemeenschap.

Studenten van de Universiteit Utrecht stonden dit jaar voor paarse vrijdag in de Universiteitsbibliotheek. Achter hun stand deelde ze regenboog keycords en snacks uit aan de mensen die langs liepen. Naast een stand in de bibliotheek zijn er informatieve posts op sociale media geplaatst en zijn studieverenigingen betrokken. De GSA hoopt zo zoveel mogelijk mensen aan te sporen om paars te dragen. Door paars te dragen laat je zien dat iedereen zichzelf mag zijn.

Volgens studentassessor geesteswetenschap en organisator rondom paarse vrijdag Pepijne van Rooijen is paarse vrijdag nog steeds een belangrijke dag. `Zeker als je ziet hoeveel in de media er nog steeds negatieve aandacht is voor queer en transpersonen`. Van Rooijen verwacht niet dat paarse vrijdag de ultieme oplossing gaat worden, maar ze hoopt wel dat er door paarse vrijdag meer bewustzijn wordt gecreëerd.`Ik denk dat dit soort dagen wel belangrijk zijn net zoals coming out day of de diversiteitsmaanden die we organiseren`.

Elke tweede vrijdag van december wordt paarse vrijdag gevierd op allerlei scholen in Nederland. Tijdens paarse vrijdag besteden de scholen aandacht aan de lhbtiqa+ gemeenschap en dat iedereen op school zichzelf mag zijn. Paarse vrijdag is overgewaaid uit de Verenigde Staten en wordt sinds 2010 op scholen in Nederland gevierd. 

Verslaggever Karsten praat met een van de organisatoren rondom paarse vrijdag Pepijne van Rooijen.

Over de auteur

Larissa Stijlaart

Hey ik ben Larissa. Ik ben 18 jaar en ben net begonnen met de opleiding journalistiek aan de hogeschool Utrecht. Ik ben nieuwschierig en vind het leuk om veel over een onderwerp te onderzoeken. Ik ben vooral geïntereseerd in politiek en de maatschappij, maar artikelen schrijven over de nieuwste games en films zijn natuurlijk ook hartstikke leuk.