Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

De zwevende kiezer spreekt Xander Lenders

De zwevende kiezer spreekt Xander Lenders

Woonkamerinitiatief Xander Lenders

Iedereen die nog zwevende kiezer is kan bij kunstenaar Xander Lenders terecht. Met zijn woonkameninitiatief helpt Lenders mensen bij het kiezen op hun politieke partij. Deze keuze is dit jaar erg lastig en zelfs tot vlak voor het eind zijn er veel zwevende kiezers.  

Als voorbereiding voor de verkiezingen zat Xander Lenders buiten op straat in zijn zelf opgezette woonkamer. Lenders wil in deze setting mensen aan de praat krijgen over hun politieke overwegingen. En dit lukte hem ook, over de dag heen sprak hij met verschillende mensen over hun stemvoorkeur. Zijn doel was niet om anderen te overtuigen, maar om het gesprek te hebben. Lenders vindt het belangrijk om mensen met elkaar te laten binden en de verkiezingen leken hem een goed thema voor gesprek. De meeste van ons spreken alleen met mensen uit hun eigen omgeving. En niet met anderen, daarom heeft hij dit concept bedacht. ‘De straat is ook waar je mensen buiten je bubble kan tegenkomen’, zegt Lenders.  

In de gesprekken kwam duidelijk naar voren dat Utrechters in het algemeen erg links georiënteerd zijn, maar ook mensen die op rechtse partijen willen stemmen namen deel in gesprek. Het is niet de eerste keer dat hij op deze manier met mensen spreekt. Hij heeft eerder ook met dit concept over verschillende maatschappelijk onderwerpen gesproken.  

Lenders vindt het belangrijk om mensen te laten verbinden. Iedereen heeft verschillenden meningen en hier mag ook over gesproken worden. Daarom was dit de manier om mensen in gesprek te laten komen. En ze te helpen met de voorbereidingen voor de verkiezingen.  

Verslaggever Lotte Schouten spreekt met Xander Lenders over het woonkamerinitiatief

Over de auteur

Zhifeng Oude Sogtoen

Ik ben Zhifeng Oude Sogtoen geboren op 20 januari 2002 in Xinyu, China. Maar nu woon ik al heel mijn leven in Brabant, Tilburg. Sinds kort ben ik begonnen met de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Het leukste aan Journalistiek vind ik het leren kennen van nieuwe mensen en het luisteren naar hun verhalen.