Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Mbo manifest met succes ondertekend

Mbo manifest met succes ondertekend

Wethouder Dennis de Vries. Foto: Gemeente Utrecht

Mbo-studenten hebben last van hiërarchisch taalgebruik, dit moet veranderen volgens wethouder mbo Dennis de Vries en de mbo-raad. Ze presenteren een manifest waarin een oproep wordt gedaan voor inclusiever taalgebruik in het onderwijs. Het manifest is ondertekend door lokale en landelijke partijen.

In het manifest wordt gepleit voor een gelijke behandeling van mbo-studenten. Waar nu nog vaak de termen ‘scholieren’, ‘op- en afstromen’ en ‘onderwijsniveau’ worden gebruikt is er steeds meer vraag voor andere benamingen. Volgens Utrechtse mbo-scholen worden de huidige benamingen als negatief en ongelijk gezien vergeleken met de benamingen op het hbo en wo. Met het manifest worden onder andere de overheid, onderwijsinstellingen, media en werkgevers opgeroepen om bewust te zijn van de negatieve effecten die het huidige taalgebruik op mbo-studenten kan hebben.

Als het aan wethouder Dennis de Vries ligt is het klaar met de oude benamingen in het onderwijs. Volgens meneer De Vries kunnen de huidige benamingen makkelijk vervangen worden door woorden zoals ‘doorstromen’ in plaats van op- en afstromen en ‘onderwijsrichting’ in plaats van onderwijsniveau. Hij vindt ook dat vacatures niet naar een bepaald werk- en denkniveau moeten vragen. Voor meneer De Vries is het vooral belangrijk dat het dagelijks gebruik van de benamingen wordt aangepakt. Hij wil dit bereiken door met ouders en leerkrachten te praten over de manier waarop er over het mbo gesproken wordt. De manier waarop er op het basisonderwijs over niveaus gesproken wordt is volgens hem bepalend. Hij heeft in zijn werk als meester op een basisschool gemerkt dat er een druk is om te streven naar havo- of vwo-niveau, dat is volgens hem niet nodig. ‘‘We hebben het mbo keihard nodig, want anders staat de wereld stil’’, zegt meneer De Vries.

Naast meneer De Vries zet ook demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf zich in voor meer erkenning voor het mbo. Ook hij vindt dat er einde moet komen aan de ‘negatieve’ benamingen. Het manifest werd aan minister Dijkgraaf aangeboden door meneer De Vries en een aantal studenten. Het ministerie van Onderwijs is aan het bekijken of de termen vervangen kunnen worden.

Sophie Manusov spreekt met wethouder De Vries over het manifest.

Over de auteur

Robin Leemburg

Robin Leemburg (2005) komt oorspronkelijk uit het Noord-Hollandse dorp Bussum. In 2023 begonnen met de school voor journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Volgt sinds 1 september op de voet wat er in de binnenstad van Utrecht gebeurt. Haar interesse ligt bij het vertellen van onderbelichte verhalen. Houdt van lezen, schrijven en foto’s maken. Contact: rsleemburg@gmail.com