Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Nederlandse taal heeft geen definitie voor femicide

Nederlandse taal heeft geen definitie voor femicide

Ineke Tanis bij de tentoonstelling ''Omkijken is niet Wegkijken''

Het Nederlands heeft geen goede definitie van het begrip femicide. Dat zegt Ineke Tanis, de maker van de onlangs geopende tentoonstelling ‘Omkijken is niet wegkijken’, die het bewustzijn rondom femicide moet vergroten.

‘Femicide is vrouwenmoord en dit dekt nog niet de lading’, zegt Ineke Tanis. Volgens Tanis is alleen vrouwenmoord niet genoeg. Het begrip vrouwenmoord heeft context nodig, het is niet alleen moord op een vrouw. Er zit vaak een motief achter of een ego kwestie, de context bij het begrip is altijd nodig.

Uit onderzoek van Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis blijkt dat er 38 vrouwen in 2021 werden vermoord. Dat is elke acht dagen waarin een vrouw vermoord of de dood ingedreven wordt, dit vaak door een partner of ex-partner. Dit verschijnsel wordt femicide genoemd. Volgens Tanis is dat begrip nog veel te onbekend in Nederland. Na het zien van een interview door Hart van Nederland met de minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers waarin hij werd geconfronteerd met het begrip en hier geen duidelijke uitleg bij kon geven raakte Tanis geïnspireerd. ‘Iemand in zo een hoge functie in de gezondheidszorg moet dit toch weten’, aldus Tanis.

Met de tentoonstelling roept Tanis op tot meer bewustzijn, erkenning en actie om een einde te maken aan deze realiteit die vele vrouwen treft. De tentoonstelling is vrij toegankelijk voor het publiek en zal tot 8 december te bezichtigen in het stadskantoor in Utrecht.

Verslaggeefster Britt Moons heeft gesproken met Ineke Tanis over haar tentoonstelling en persoonlijke visie.

Over de auteur

Vos Vissers

Ik ben Vos Vissers (2005), geboren in Nijmegen. Ik ben heel erg geïnteresseerd in de politiek en maatschappelijke vraagstukken. Naast school ben ik ook actief als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Dit is mijn eerste jaar aan de School voor Journalistiek in Utrecht en heb gekozen voor deze studie omdat ik het leuk vind om op onderzoek uit te gaan en in gesprek te gaan met mensen. Dit jaar ga ik me dag en nacht bezighouden met wat er gaande is in de binnenstad van Utrecht. Voor contact: vos.vissers@student.hu.nl