Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

UMC’s maken zich hard voor licenties hartchirurgie

UMC’s maken zich hard voor licenties hartchirurgie

Het UMC Utrecht is het niet eens met de uitspraak eerder dit jaar van de minister van Volksgezondheid. Hij besloot de (complexe) hartchirurgie te centraliseren, waardoor onder andere het UMC Utrecht haar vergunning dreigt te verliezen. Zij zijn het hier niet mee eens en hebben besloten in hoger beroep te gaan. Ze vragen niet om een uitspraak van de rechter over de definitieve locaties voor de hartchirurgie, maar eisen dat de beslissing die eerder dit jaar is genomen, wordt vernietigd.

De rechter heeft zich op donderdag 30 november over de zaak gebogen in de rechtbank van Midden-Nederland. Alle betrokken ziekenhuizen hebben zich hard gemaakt voor hoe zij naar de concentratie kijken. Zo hebben de ziekenhuizen uit Amsterdam, Leiden en Utrecht duidelijk aangegeven dat de uitspraak te snel heeft plaatsgevonden en dat er meer onderzoek naar moest worden gedaan. Alle drie de ziekenhuizen eisen vernietiging van de uitspraak van de minister.

Ook een woordvoerder van de minister kreeg het woord over waarom volgens hem concentratie noodzakelijk is: ‘Concentratie is cruciaal om de beste zorg te blijven garanderen, en dat kan maar op twee locaties. Daarnaast is het ook van groot belang voor de patiënt. Aangezien de UMC’s er samen niet uit zijn gekomen, heeft de minister het heft in handen genomen na lange tijd van overwegingen.’

De medische centra van Rotterdam en Groningen waren het, in tegenstelling tot de eerdergenoemde ziekenhuizen, wel eens met de uitspraak van de minister. Zo zegt het UMC Groningen: ‘Het is noodzakelijk dat wij de mensen met deze kennis en expertise ook in het noorden van Nederland hebben. Patiënten zouden komen te overlijden wanneer zij bij een acuut probleem ook nog eens naar de Randstad zouden moeten afreizen om daar verder behandeld te worden.’

Wel hadden beide ziekenhuizen veel vragen over hoe dit eruit moet komen te zien. Zo zegt het UMC Rotterdam: ‘Wat zijn de gevolgen van dit besluit, en hoe gaan we dat opvangen?’ Wel waren alle medische centra het eens met het feit dat het alleen maar positieve gevolgen heeft voor de patiënten.

Verslaggever Sam Wouters was aanwezig gedurende de rechtszaak en sprak daar over de gevolgen voor de patiënten met Menno van der Schoot. Menno is zelf ook hartpatiënt en wordt daarvoor nog steeds behandeld in het UMC van Utrecht. Dat de concentratie van hartchirurgie ook voor Menno gevolgen heeft is duidelijk, hij is dan ook al sinds het begin zeer actief betrokken rondom deze zaak.

Beluister hieronder het interview.

Over de auteur

Max Kien

Max Kien Journalist Ik ben Max Kien geboren in de winter van 2006, sport is mijn specialiteit en ook mijn grote passie. Door middel van mijn journalistieke werken wil ik mensen mijn passie voor de sport over brengen. Reizen over de hele wereld is ook een van mijn grote liefdes. De fraaiheid van onze aarde zou iedereen moeten kunnen waarnemen. Voor mij zou het meer dan een eer zijn om documentaires te maken over onze verfijnde aardbol. Tot slot vind ik het heerlijk om mij te focussen op een onderwerp en hier helemaal in op te gaan.