De prijzen van cacao zijn lang niet zo hoog geweest: op de wereldmarkt wordt het verkocht voor de hoogste prijs sinds 1977. Dit komt door de gevolgen slechte weersomstandigheden. Wat betekent dit voor de consument? Zal chocola nog wel betaalbaar blijven?
In grafieken is een duidelijke piek te constateren. Sterker nog, de grafiek moet bijna uitvergroot worden voor de prijs van cacao. Op 30 november was het belangrijke ingrediënt van chocola het duurste binnen de afgelopen weken. De reden van deze grote piek is het tekort aan de oogst van cacaobonen in de grote cacaolanden, zoals Ghana en Ivoorkust. Door de verspreiding van ziektes als gevolg van zware regenval is de oogst te beperkt tot een derde van de oogst van vorig jaar.
Bij zo’n inflatie kan men verwachten dat de meerprijs doorgerekend wordt naar de consument. Anil Soekhoe, de eigenaar van Hop & Stork, maakte de keuze om dat niet te doen. ‘Ik calculeer de volledige prijsstijging niet door naar mijn consumentenprijs. Als ik dat zou doen, zou een kop koffie onbetaalbaar zijn’. Hij maakt zich ook geen zorgen over het potentiële verlies aan gasten in het Utrechtse patisseriecafé; ‘Als je ergens fijn zit, dan blijf je terugkomen, ongeacht of de prijs omhooggaat of niet’.
Kiki Peek spreekt over de prijsstijging van cacao met Anil Soekhoe, eigenaar van Hop & Stork.