Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Kleding huren in plaats van kopen in de ‘kledingbibliotheek’

Kleding huren in plaats van kopen in de ‘kledingbibliotheek’

Foto door Sophie Manusov

Aan het begin van deze maand opende de nieuwe kledingbibliotheek, genaamd WAUWcloset, haar deuren aan de Oudegracht. Vrouwen huren hier kleding en betalen door middel van een strippenkaart of abonnement.

De modebranche is een van de meest vervuilende branches ter wereld en maar liefst 30% van het plastic in de zee wordt veroorzaakt door de mode-industrie. Het verduurzamen van deze branche gebeurt al bij vintage kledingwinkels, maar Hahn Vlooswijk-Lu kwam met een nog nieuwer concept. Al eerder opende zij in IJsselstein een winkel en nu is er ook in Utrecht binnen warenhuis E&co een filiaal. 

De winkel in Utrecht telt maar een stuk of acht kledingrekken, in tegenstelling tot het veel grotere pand in IJsselstein. De Utrechtse winkel is er ook vooral om mensen in aanraking te laten komen met het concept, wat nooit zal lukken op het IJsselsteinse industrieterrein. “Daar werken we veel meer op afspraak en hier komen meer mensen spontaan langs”, vertelt Hahn.

Veel kledingstukken die er hangen hebben felle kleuren en lijken bestemd te zijn voor vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Ze verschillen nogal in waarde. Hoe sommige afkomstig zijn van merken als Gucci, zijn andere kledingstukken merkloos. De invoer komt namelijk van meerdere kanten. Aan de ene kant via samenwerkingen met merken die aan hun duurzaamheid willen werken, maar ook via leden die hun oude kleding inruilen voor een tegoed bij de winkel. Voor een rek met een Gucci-item hangt een bordje: ‘huren voor 1 euro per dag’. 

De winkel bevat als opmerkelijkste een enorme ‘Mary Poppins koffer’: een roze koffer, ongeveer even groot zijnde als een mens, gevuld met kleding. De verwijzing naar Mary Poppins is vanuit het idee dat een vrouw zomaar alles uit haar magische koffer, of kledingbibliotheek, kan trekken. Met de wekelijks wisselende garderobe zou je niet meer uitgekeken raken op je kleding. 

In tegenstelling tot tweedehands winkels oogt de collectie als een van een normale winkel. Dat wil zeggen dat er meerdere maten van eenzelfde item zijn en dat het mogelijk is om net uitgebrachte merkkledingstukken te kopen. Verder werkt het natuurlijk heel anders dan in een normale winkel, want men sluit een abonnement af. Maandelijks wissel je twee, vier, zes of acht kledingstukken in voor nieuwe.

“Ik denk dat het concept van het huren uiteindelijk duurzamer werkt dan het concept van een normale vintage winkel”, vertelt Hahn. De roulatie is hierin een belangrijk aspect, aangezien een kledingstuk in Nederland gemiddeld maar zeven keer wordt gedragen. Hoe meer mensen in de omloop zitten, hoe hoger de kans dat het kledingstuk geslaagd versleten eindigt. Een minder duurzaam aspect is het feit dat WAUWcloset veel pakketjes verstuurd door heel Nederland. 

De winkel bevindt zich in een duurzaam warenhuis waar interieur artikelen, koffie en vooral kleding wordt verkocht. De mensen die het warenhuis binnenlopen staan dus al meer open voor een duurzaam kledingidee dan de gemiddelde toerist op de Oudegracht.

Er lopen vooral vrouwen, wat logisch is aangezien Hahn’s winkel, en zij is niet de enige, alleen vrouwenkleding verkoopt. Een uitbreiding naar ook mannenkleding zien ze voorlopig nog niet gebeuren. Dit is volgens het bedrijf minder hun doelgroep en bovendien moeten ze eerst nog groeien. De klanten zijn nu nog slechts honderden en om de bibliotheek het efficiëntst te laten functioneren moet dit meer worden.

Audio door Yula Bello

Over de auteur

Sophie Manusov

Ik ben Sophie Manusov en eerstejaars student journalistiek aan de Utrechtse Hogeschool. Ik ben 19 jaar, kom oorspronkelijk uit Haarlem maar ben sinds kort gelukkig inwoner van Utrecht geworden. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen bij video, zelf op onderzoek gaan en het schrijven van tekst. In de toekomst zie ik mezelf als documentairemaker. Ik ben doelgericht, een goede planner en ik beschik over een juiste dosis brutaliteit. Naast het maken van documentaires wil ik voorlopig blijven (hiphop) dansen, padellen en werken in de horeca. Mocht je me willen bereiken dan kan dit op sophiemanusov@gmail.com.