Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Protest voor betere aanpak psychologische gezondheid

Protest voor betere aanpak psychologische gezondheid

Deze Mevrouw liep rond om het protest om mensen een petitie te laten tekenen

Het heeft zojuist geregend in Utrecht, hierdoor staan de protesteerders van MIND, een organisatie die voor psychologische gezondheid opkomt, met poncho’s aan te luisteren naar een optreden op het podium. gelukkig is de zonneschijn inmiddels weer doorgebroken, een geweldig begin van de dag was het niet voor de protesteerders, maar het lijkt er qua weer in ieder geval beter op te worden.

De protesteerders staan op zaterdag 14 oktober op het jaarbeursplein in Utrecht om op te komen voor de rechten van mensen die psychisch ongezond zijn. Zelfmoord is namelijk de nummer één doodsoorzaak onder jongeren. Volgens Fondsenwerver Acties en Evenementen Sabina Vissers is er wel aandacht voor als iemand een been breekt, maar niet als iemand van binnen iets breekt. Ongeveer honderd mensen staan op krukjes met een zelfgemaakt bord van 12 tot 6 uur. Op de borden hebben ze zelf mogen schrijven waarom zij daar staan, zo  staat er bijvoorbeeld: “Ik sta hier voor korte wachttijden” of “doorbreek de stilte”. Hierdoor kan je duidelijk je eigen doel tonen.

De hele tijd is er een vorm van entertainment op het podium, zo zijn er artiesten en worden er interactieve spellen gespeeld waar de protesteerders aan mee kunnen doen. Een vouw van de organisatie geeft aan dat dit soort zaken niet genoeg besproken worden en dat mensen die last hebben van bijvoorbeeld depressie er niet over durven te praten. Volgens Sabrina Vissers hebben ze er op deze manier ooit voor gezorgd dat plannen voor bezuinigingen op de psychologische zorg niet door gingen. Hen doel is vandaag dan ook weer aandacht te krijgen vanuit Den Haag, daar kunnen ze uiteindelijk ook het meeste verschil maken.

Ook staan er een paar voorbijgangers te kijken, zij geven aan het doeleinde goed te vinden, maar er zelf niet te gaan staan. Helaas voor de protesteerders is er buiten de enkele voorbijgangers maar weinig aandacht voor het protest. Ze staan recht naast een uitgang van Utrecht centraal, maar de meeste mensen lijken niet geïnteresseerd in wat er gebeurt op het jaarbeursplein.

Aan de rand van het podium loopt een vrouw met een groot bord om haar heen. Je kunt op dit bord een QR code scannen om een petitie te tekenen, ook kun je geld doneren. Op het moment van schrijven hebben ze 9510 van de gewenste 15.000 handtekeningen voor hun petitie. De vrouw geeft aan dat bijna iedereen wel ooit te maken kan krijgen met psychische klachten en dat te weinig mensen dan ook weten hoe ze hier mee om moeten gaan, daarom moet de overheid volgens haar meer geld in voorlichting en hulp steken voor mensen met psychische klachten.

Naast alles wat er buiten gebeurd hebben ze binnen ook een ruimte in het Beatrix theater. Hier kunnen de protesteerders even bij komen en gebruik maken van de kentering. Groot is de ruimte niet, het is dan ook de bedoeling dat de protesteerders het meeste van hun tijd buiten besteden.

Het is er dus nog wel even tegenaan voor de protesteerders van MIND, maar volgens hen gaat is het om een goed doel, een doel waarvoor zij wel een dag over hebben.

Reportage van Mik de Wit

Over de auteur

Karsten van der Zanden

Ik ben Karsten, ik ben 18 jaar oud en kom uit Helmond. Ik ben eerste jaar student journalistiek in Utrecht, ik ben deze opleiding gaan doen door mijn brede interesse. Het lijkt me leuk me te verdiepen in de sportcultuur van Utrecht. Ik houd buiten school dan ook van het volgen van diverse sporten, daarnaast ga ik graag wat doen met vrienden en game ik ook zo nu en dan nog wel.