Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Eendentrapjes in de grachten van Utrecht bijna 1 jaar

Eendentrapjes in de grachten van Utrecht bijna 1 jaar

Gemeente Utrecht heeft bijna een jaar geleden voor het eerst de eendentrapjes geplaatst in de grachten van Utrecht. Veel eenden en vooral kuikens gebruiken deze trappetjes om makkelijker in en uit de gracht te komen.

De eendentrapjes zijn de eerste faunavoorzieningen die de gemeente Utrecht heeft geplaatst in de oude grachten. Wouter Smit is een van de bedenkers en makers van de eendentrapjes. Hij vertelt ons dat de faunatrapjes oorspronkelijk zijn bedacht omdat er barriers worden geplaatst in de wateren tegen de kant om te zorgen dat het land minder snel afbrokkelt. Dit zorgt alleen wel voor de kleine dieren en ook eenden en kuikens moeilijker het land op kunnen komen.

Er zijn veel foto’s en filmpjes verschenen waarop te zien is dat de kleine dieren veel gebruik maken van de faunatrapjes in de oude grachten. De aanvraag van de eendentrapjes is gekomen vanuit de stadsecoloog van Utrecht vertelt De Heer Smit. De stadsecoloog zag namelijk het probleem van de dieren die vast zaten in de grachten. De stadsecoloog houdt ook bij of de eendentrapjes goed worden gebruikt en of er eventueel nog nieuwe trappetjes of andere faunavoorzieningen nodig zijn in de grachten.

De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat de dieren in de grachten goed kunnen blijven leven en de natuur intact blijft. De ecoloog van Utrecht heeft dan ook regelmatig contact met HIP groen, het bedrijf waar Wouter Smit voor werkt.

Max van Ekelenburg is hier nog wat dieper op ingegaan met Wouter Smit.

Over de auteur

Demi van de Weerd

Hey, ik ben Demi van de Weerd. Ik ben geboren in 2004 en kom oorspronkelijk uit Veenendaal. Vroeger zeiden mijn ouders altijd dat ik te nieuwsgierig was, daarom ben ik journalist geworden. Mijn interesses liggen voornamelijk in de sport en maatschappij. Ik ben helemaal gek van voetbal en wil het liefst zoveel mogelijk voetbalspelers spreken over hun ervaringen.