Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Drukte in tweedehands winkels leidt tot verduurzaming

Drukte in tweedehands winkels leidt tot verduurzaming

Afbeelding van vintage kledingwinkel Saaz, gemaakt door: Inge Buijs

Het is dé trend van deze tijd: het kopen van tweedehands en vintage kleding. Mensen van jong en oud struinen door kledingrekken met laag getailleerde spijkerbroeken en vintage cowboyboots uit de zero’s. Het toenemende aantal fysieke en online winkels bewijst de populariteit van tweedehands en vintage kleding. Naast dat het dragen van deze kleding uniek is, is het milieuvriendelijk.

Door de smalle winkelstraten van de binnenstad van Utrecht, slenteren mensen traag langs de etalage van vintagewinkel Saaz. Binnen de knusse vintage kledingwinkel hangt de geur van versleten leer. Bezoekers struinen langs een kledingrek met wollen truien die opvallend zijn bekleed met kleurrijke prints. Met haar handen vol items loopt een oudere dame tevreden naar de kassa, waarna ze vervolgens met een lach op haar gezicht haar weg vervolgt naar de uitgang.

Het aantal tweedehands winkels blijft aanhoudend stijgen, meldt het rapport van ANB-AMRO over tweedehands winkels. Zo is het aantal tweedehands winkels met bijna elf procent gestegen vanaf de coronapandemie. Het kopen van tweedehands kleding wordt steeds meer sociaal geaccepteerd blijkt uit dit stijgend percentage en de drukte in deze winkels. In economisch onzekere tijden kan het kopen van tweedehands kleding aantrekkelijk zijn vanwege de lagere prijzen in vergelijking met een nieuw product. Een klant van vintage kledingwinkel; Saaz, vindt lage prijzen van kledingstukken belangrijk: ‘ik ben aan het winkelen in een vintage kledingwinkel, omdat er vaak leuke items hangen en deze goedkoop zijn, daarnaast om milieuoverwegingen’.

Vintage kleding staat bekend als kwalitatief hoogwaardig. Vintage kleding is vaak gemaakt van één soort stof zoals; wol, denim, leer, linnen of zijde. Deze stoffen staan bekend om hun hoogwaardige kwaliteit. Zo geven deze stoffen na verloop van tijd een unieke uitstraling, zoals de versleten uitstraling van leer. Eva Switynk, medewerkster bij Saaz, vintage kledingwinkel: ‘wij verkopen in deze winkel heel veel kledingstukken uit de jaren zeventig, tachtig, negentig en ik merk dat de kwaliteit van deze kledingstukken veel beter is, dit kan komen door een vermindering van het combineren van verschillende stoffen’. Het combineren van stoffen wordt vaak gedaan bij fast fashion; snel en goedkoop nieuwe collecties op de markt brengen. Deze kleding staat dan ook bekend om zijn slechte kwaliteit. Om de prijs van deze kledingstukken zo laag mogelijk te houden, worden goedkope stoffen en draden gebruikt bij het produceren van deze kleding. Fast fashion kleding is dan ook niet bedoeld om lang mee te gaan en wordt vaak vervangen. Dit leidt tot meer afval en dit zorgt voor slechte milieuomstandigheden. De mode-industrie is dan ook een van de grootste textielafval producenten ter wereld

Door tweedehands en vintage kleding te kopen of verkopen, wordt de hoeveelheid textielafval verminderd. Daarnaast geef je kledingstukken een tweede leven. Hierdoor worden minder kledingstukken geproduceerd, dit resulteert in minder grondstoffenverbruik en energiegebruik. De textielindustrie draagt aanzienlijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen, vooral als gevolg van productieprocessen en transport. Door het hergebruiken van kledingstukken wordt de behoefte aan nieuwe productie verminderd, wat leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot. Kortom, het kopen of verkopen van tweedehands en vintage kleding is een milieuvriendelijke keuze.

Verslaggever Zhifeng Oude Sogtoen is op pad met de vraag: is vintage shoppen echt beter voor het milieu? Hiervoor sprak ze Eva Switynk, medewerkster van vintage kledingwinkel Saaz.

Over de auteur

Inge Buijs

Mijn naam is Inge Buijs (2004) en ik ben eerstejaars student Journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik omschrijf mezelf als sociaal, nieuwsgierig en doortastend. Vanaf begin september houd ik mij bezig met het laatste nieuws uit de binnenstad van Utrecht. Waar ik mezelf in wil specialiseren binnen de journalistiek, is voor mij nog onbekend. Ik hoop daar gedurende de studie achter te komen!