Utrecht Oost

Selecteer Pagina

AI speelt rol bij emancipatie van vrouwen

AI speelt rol bij emancipatie van vrouwen

Prof. Federica Russo met de zaal mensen die naar haar lecture zijn gekomen. Foto: Jade Ernsting

Internationale Vrouwendag, gevierd op 8 maart, is een dag waarop de vooruitgang van vrouwen op politiek, sociaal en economisch gebied wordt gevierd. Universiteit Utrecht viert deze dag samen met studenten en professionals. Naast vieringen wordt er ook aandacht besteed aan de kloven die nog steeds tussen mannen en vrouwen bestaan. Een van deze kloven is de gezondheidskloof. Technici hebben hun hoop gevestigd op Artificial Intelligence om dit probleem aan te pakken.  

AI is voor iedereen toegankelijk zolang ze over een apparaat beschikken met toegang tot het internet. Het gebruik van kunstmatige intelligentie neemt daardoor razendsnel toe. Door deze hype ontstaan er mogelijkheden die oplossingen kunnen bieden voor huidige problemen. 

Gezondheidskloof  

Éen van deze problemen is de gezondheidskloof tussen de genders. Vrouwen hebben medisch gezien een behoorlijke achterstand, met bijvoorbeeld het gebruik van medicaties en doseringen. Zo zijn de doseringen gebaseerd op mannelijke data en dat is dan ook het probleem. Rosanna Edelenbosch, expert Rathenau Instituut, vertelt ‘van oudsher zijn mannelijke proefdieren en mannen eigenlijk de standaard geweest. Mannen zijn makkelijker voor onderzoek dan vrouwen. Dat komt omdat vrouwen een (onregelmatige) hormonale cyclus kunnen hebben, er kan zwangerschap in het spel zijn en extra risico’s. Mannen zijn op dat gebied iets constanter en dus makkelijker te gebruiken voor onderzoek.’ 

Rol van AI 

‘AI belooft er wat mee te kunnen doen, met AI kun je allerlei data die er al is bundelen. AI past eigenlijk bij een gezondheidszorg die meer op de persoon zelf is gericht en minder op bevolkingsgroepen. Dat is heel positief want gepersonaliseerde gezondheidszorg, wie wil dat nou niet?’ aldus Edelenbosch. Mensen die buiten een bepaalde groep vallen zijn meestal al de dupe van een gemiddelde omdat ze hier niet bij passen. Als AI de verschillende data van een bepaalde groep bundelt, is dit voor hen meer inclusief. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen. Een risico van het bundelen van data is dat AI zich soms nog wel eens vergist, zo kan er accidenteel data van een man gemixt worden bij dat van een vrouw. 

AI-panel 

Op internationale vrouwendag heeft Prof. Federica Russo, Universiteit Utrecht, een panel van vijf wetenschappers bij elkaar getrommeld. Elk van hen behandelt een onderwerp met betrekking tot AI. Russo verdiept zich in de emancipatie van vrouwen. ‘Het is bekend dat computer science geen gelijk werkveld is voor mannen en vrouwen.’ Volgens Russo moet er meer erkenning komen voor vrouwen die in het technische veld werken.  

Russo viert vrouwendag door zich uit te spreken over de problemen die nog steeds aanwezig zijn in de huidige maatschappij. ‘Sommige mensen zeggen dat Nederland een land is met meer gelijkheid, maar in werkelijkheid is Nederland ook een land waar gelijkheid nog achterligt.’ ‘Voor mij is het een belangrijke dag want als vrouw bestrijd ik seksisme en gender kloven op een aantal manieren. Ook omdat ik, als vrouw uit een ander land, weet wat het betekent om die dingen te ervaren. Nu ik hier ben, ben ik zeer bevoorrecht aan Universiteit Utrecht als professor. Ik denk dat ik de verantwoordelijkheid en plicht heb om me uit te spreken voor iedereen die zich niet in deze positie bevindt.’  

Zie hier het video interview met Federica Russo door Jade Ernsting

Over de auteur

Kiki Schaap

De 18-jarige Kiki Schaap is een eerstejaars studente aan de school voor journalistiek. Na het behalen van haar havodiploma heeft ze ervoor gekozen om ook nog een paar vwo-deelcertificaten te halen. Nadat Kiki op jonge leeftijd is verhuisd naar het zuiden, woont ze nu weer terug in Utrecht. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om gezellig met vriendinnen bij te kletsen, naar concerten te gaan, te koken en ook gewoon rustig op de bank een boek te lezen. Sinds jongs af aan is Kiki al erg nieuwsgierig, en benieuwd naar alle kanten van een verhaal. Dit is waarom ze uiteindelijk voor de opleiding journalistiek heeft gekozen.