Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Meningen ouders Utrecht-Oost over vervroegde doorstroom naar middelbaar onderwijs verschillen

Meningen ouders Utrecht-Oost over vervroegde doorstroom naar middelbaar onderwijs verschillen

Basisschool de Odyssee

De mening van ouders van kinderen op de basisschool de Odyssee in Utrecht-Oost, over de toename van vervroegd doorstromen van kinderen naar het middelbaar onderwijs in 2022, verschillen.

Waar sommige ouders open staan voor een vervroegde doorstroom, steunen andere ouders het idee minder. Veel ouders van kinderen op de basisschool de Odyssee zijn van mening dat het afhankelijk van het kind is of vervroegd doorstromen een goed idee is.

Dat vervroegd doorstromen naar de middelbare school steeds vaker voorkomt, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2012 waren dat namelijk 2629 kinderen die vervroegd naar de middelbare gingen, in 2022 is dit aantal flink gestegen naar 4937.

Een vader van een kind op de basisschool de Odyssee, die anoniem wil blijven, is het niet eens met de mate waarin kinderen onder de 12 naar de middelbare school gaan. Hij vindt dat er tegenwoordig te veel nadruk ligt op ontwikkeling van intelligentie en te weinig op de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Deze vader vraagt zich dan ook af of het wel wenselijk is om eerder naar de middelbare te gaan als de sociale ontwikkeling van je kind daarmee geremd wordt. Een andere ouder, die ook anoniem wou blijven, is optimistischer. Deze mevrouw zou het oordeel van de docent wel vertrouwen, en is dus niet tegen vervroegd doorstromen. Wel zou ze extra ondersteuning verwachten van de middelbare school om een sociale achterstand, of gevallen van pesten, te voorkomen.

Over de auteur

Tom Kraakman

Mijn naam is Tom Kraakman (2000). Ik ben een in Amsterdam geboren historicus gespecialiseerd in Midden-Oosterse geschiedenis en de islam in Europa. Via mijn opleiding geschiedenis heb ik zelf ook een tijdje voor de klas gestaan, wat erg leuk en leerzaam was. Verder ben ik een tijdje vestigingsmanager geweest van een onderwijsinstituut en heb ik als voedingsassistent in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt. Journalistiek studeer ik vooral omdat ik het leuk vind om onderzoek te doen naar de gang van zaken in het dagelijks leven, en vooral ook om de uitkomsten van dit onderzoek te delen met mensen die zelf niet de tijd hebben om dit onderzoek te doen. Qua interesses binnen de journalistiek zijn er vooral drie thema's die me interesseren: onderzoekjournalist, misdaadjournalist of sportjournalist. Welke van de drie het wordt, en of het een van deze drie wordt, hoop ik tijdens deze studie achter te komen.